Pijn aan je stuitje tijdens de zwangerschap en bevalling? Met deze tips kom je er vanaf
Een zwangerschap brengt een hoop mooie, maar soms ook minder fijne dingen met zich mee. Zo kan je erg last hebben van bepaalde kwaaltjes, bijvoorbeeld pijn aan je stuitje.
Best veel vrouwen hebben last van stuitpijn tijdens de zwangerschap. Maar wat is de oorzaak ervan en wat kun je ertegen doen?
Je stuitje tijdens de zwangerschap
Je stuitje is een botje in je rug, onderaan je wervelkolom. Het zit met een gewricht vast aan het heiligbeen, wat ervoor zorgt dat je stuitje kan bewegen. Dat is normaal nooit een probleem, maar soms kan het met bepaalde activiteiten of bewegingen pijnlijk zijn, denk maar aan fietsen of als je per ongeluk hard op je stuitje terecht komt.
Tijdens je zwangerschap speelt het geslachtshormoon progesteron een belangrijke rol. Het zorgt ervoor dat de baarmoederwand in optimale staat blijft. Door dit hormoon kunnen je spieren en gewrichten soepeler worden, waar ook je bekken en stuitje onder vallen. Deze kunnen overbelast raken doordat je baarmoeder groeit en je vaker een andere houding aanneemt, waar de pijn aan je stuitje uit voortkomt.
Daarnaast kan je ook stuitklachten krijgen als je tijdens je zwangerschap je bekkenbodemspieren te veel aanspant. Dat kan als je een verkeerde houding aanneemt of als je te vaak je plas ophoudt. De pijn kan toenemen als je moe bent en ook hardlopen kan de pijn veroorzaken.
Symptomen stuitpijn
Denk jij dat je misschien wel stuitpijn hebt, maar weet je het niet zeker? Let eens op de volgende symptomen:
- Je hebt pijn aan je stuitje of daaromheen. Dit kan uitstralen naar je onderrug en je zitbeenknokkels
- Rechtop zitten doet pijn, je wisselt vaak af van houding
- Opstaan doet pijn aan je stuitje
- Fietsen doet pijn aan je stuitje
Tips bij stuitpijn
Als je tijdens je zwangerschap last hebt van stuitpijn, kun je de volgende dingen eens proberen.
- Je zithouding is belangrijk. Doordat je stuitje pijn doet als je zit, verander je vaak van houding. Probeer echt rechtop, op je zitbeenknokkels, te zitten en leun niet teveel naar achter. Je kunt een kussentje achter je rug leggen, om je onderrug te ondersteunen en een goede houding aan te nemen.
- Let erop dat je je bekkenbodemspieren niet te vaak aanspant. Misschien doe je dit onbewust best vaak, bijvoorbeeld als je je plas of ontlasting ophoudt. Probeer hierop te letten.
- Als het fietsen pijn doet aan je stuitje, dan kun je een zadelhoes kopen, zodat je wat zachter zit.
- Als je langere tijd moet zitten, bijvoorbeeld voor je werk, koop dan een stuitkussen of bal waar je op kan zitten voor een goede houding.
Mochten deze tips nou niet werken, wacht dan zeker niet te lang met het aankloppen bij een bekkenfysiotherapeut of een gewone fysiotherapeut. Hij of zij kan jou onderzoeken en uitvinden waardoor de klachten komen en het juiste advies geven.
Tips tijdens de bevalling
Ook tijdens de bevalling komt stuitpijn regelmatig voor. Dat komt omdat de bekken dan nog meer onder druk staan dan normaal, omdat de baby eerst het stuitje naar je onderrug duwt en daarna de verbinding tussen de schaambeenderen wordt opgerekt. Dit is nodig om het hoofdje van de baby erlangs te laten komen.
Wat helpt is om tijdens de bevalling jezelf in verschillende houdingen te positioneren. Zo kun je bijvoorbeeld op een baarkruk zitten of op handen en knieën steunen, zodat je bekken meer ruimte krijgen, je stuitje beter kan bewegen en je bekkenbodem daardoor beter kan openen. Luister hiervoor ook goed naar je lichaam welke houding voor jou prettig is.
Wat gebeurt er met je bekken tijdens en na je zwangerschap en bevalling?