Dit is waarom je peuter zijn spullen niet wil delen
Peuters delen hun speelgoed niet graag, of eigenlijk liever helemaal niet. Dat is vast herkenbaar voor vele ouders. En als de mini’s ouder worden, is het nog steeds wel een dingetje. Het is daarom belangrijk je kinderen te leren delen.
Er is een reden waarom kinderen niet uit zichzelf willen delen. En als je die eenmaal weet, kan je ervoor kiezen om je kinderen te leren hoe ze kunnen delen.
Samen spelen, samen delen
Ja… die uitspraak heeft dus totaal geen betekenis voor je peuter, want ‘samen delen’ begrijpen peuters gewoonweg niet. Jonge kinderen hechten zich erg aan (sommige) van hun spullen. Het is vertrouwd, iets dat bij hen hoort en niet bij een ander kindje. Ze snappen ook nog niet dat ‘delen’ betekent dat je er samen mee kan spelen én dat je het speelgoed daarna gewoon weer terugkrijgt.
Leren om te delen
Je kan je peuter best uitleggen dat delen betekent dat hij het speelgoed straks weer terugkrijgt, maar sommige kinderen zijn daar gewoon nog niet aan toe. Ze staan het moeilijk af en dat is te begrijpen: stel je maar eens voor dat jij iets moet delen waar je heel erg gehecht aan bent. Dat vind je ook moeilijk. Dwing je kind daarom ook nooit om te delen, want dan krijgt het een negatieve lading. En bedenk dat het ook goed is dat je peuter zijn grenzen aangeeft.
Geef het goede voorbeeld
Peuter en kleuters kijken alles bij hun ouders af, dus leer je kindje op die manier om te delen. Deel een stukje taart samen of ruil een likje van jullie ijs en maak delen leuk. Jullie kunnen ook samen al het speelgoed opruimen en de dingen waar je mini niet meer mee speelt aan een ander kindje geven. Zo ziet je peuter dat je anderen blij maakt door iets te delen.
Lees ook:
- Peuters, kleuters, schoolkinderen en pubers: waarom liegen kinderen (per leeftijdscategorie)
- 9 kleine dingen die de zelfstandigheid van jouw peuter te bevorderen
- Thuis muziek maken met je peuter heeft een positieve invloed op zijn ontwikkeling
- 5 x peutergedrag waar we gek van worden (maar wat wel noodzakelijk is voor hun ontwikkeling)