Peuterdepressie: dit is hoe je ‘m herkent (en wat je verder moet weten)
Google op ‘depressie’ en je krijgt honderdduizenden hits, maar waarschijnlijk alleen artikelen over depressies bij volwassenen. In werkelijkheid bestaat er ook zo iets als een peuterdepressie. En dit onderwerp gaat je als moeder meer aan dan je misschien denkt.
Peuterdepressie
Lang waren specialisten ervan overtuigd dat kinderen die nog niet naar de basisschool gaan, niet emotioneel en cognitief genoeg ontwikkeld zijn, om depressief te worden. Niets is minder waar: de peuterdepressie bestaat wel degelijk. Sterker nog: zo’n één tot drie procent van de peuters is depressief.
Volgens dokter Barry Garfinkel, die psychiater voor volwassenen is, wordt die peuterdepressie vaak aangezien voor andere gezondheidsproblemen.
‘Als peuters ineens een stuk trager worden en meer ingetogen, apathisch, donker gedrag vertonen, denk je niet meteen aan een depressie. Peuters gaan nu eenmaal door de peuterpuberteit heen en hebben daardoor veel last van duidelijke stemmingswisselingen en een mate van somberheid. Een depressie herkennen is daarom des te moeilijker.’
Volgens Barry hoef je je niet meteen zorgen te maken als je terrible two meer dan eens in woede uitbarst of een nee-fase heeft.
‘Een duidelijk kenmerk van een peuterdepressie kan zijn dat een kind dat normaal vol levenslust en energie zit, ineens die twinkeling in zijn ogen verliest. Andere symptomen die op een peuterdepressie kunnen wijzen, zijn erge neerslachtigheid, agressie en woedeaanvallen die erger zijn dan je gewend bent. Een ander typisch symptoom is het vertonen van niet-zindelijk gedrag, terwijl je kind al een tijd wel steady op het toilet poept en plast.’
De 4 meest voorkomende redenen waarom peuters zichzelf slaan
Wat te doen bij een peuterdepressie?
Barry: ‘Heb je het idee dat je kind abnormaal gedrag vertoont, is het zaak dat je ‘m nauwlettend observeert. Vraag aan de juf hoe het op school gaat en hoe je kind zich daar gedraagt. Vergeet ook de oppas niet te vragen naar het gedrag van je kind. Je kunt de mensen waar je kind nauw mee in contact is ook juist vragen op het gedrag te letten.’ Een volgende stap kan een psycholoog zijn.
Wacht hier niet te lang mee, want als je kind niet wordt behandeld voor een peuterdepressie, kan dit gevolgen hebben voor zijn prestaties op de basisschool, evenals z’n sociale skills tegenover andere kinderen aldaar. ‘Een peuterdepressie kan worden behandeld door middel van gezinstherapie of individuele therapie. Medicijnen zijn bijna nooit nodig.’
Volgens Barry is het logisch dat je schrikt als je peuter gediagnosticeerd wordt met een depressie, maar is dit eigenlijk nergens voor nodig. ‘Een peuterdepressie is over het algemeen heel goed te behandelen. Voorwaarde is wel dat je er snel bij bent en het dan ook meteen laat behandelen.
Peutertaal ontcijferen; dit is wat een peuter écht bedoelt te zeggen
Oorzaken van een peuterdepressie
Er kunnen verschillende factoren meespelen die een peuterdepressie kunnen triggeren. Een aantal daarvan zijn:
- Het verlies van een dierbare
- Stress in het gezin (veroorzaakt door bijvoorbeeld een verhuizing, ziekte, of als een ouder zijn baan heeft verloren)
- Je kind heeft last van een angst-, leer- of een gedragsstoornis
- Eén of beiden ouders hebben last van een depressie (gehad)
Symptomen van een peuterdepressie
- Het verlies in interesse in favoriete bezigheden en spelletjes
- Weinig energie en snel verveeld
- Weinig zin om met andere kinderen te spelen
- Sneller geïrriteerd dan normaal
- Een verstoord slaappatroon
- Vaardigheden gaan achteruit
- Klagen over fysieke symptomen
- Minder concentratie
- Zelfdestructief gedrag
- Het uiten van hulpeloosheid
- Vaker huilen
- Meer ingetogenheid vertonen
Twijfel je of je kind een peuterdepressie heeft? Raadpleeg dan te allen tijde een arts of specialist.
4 Moeders vertellen wat hun peuter deed in een onbewaakt moment