Sophie Nortier
Sophie Nortier Kinderen 4 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Heeft je peuter een sterke voorkeur voor je partner? Dit is wat je kunt doen

De meeste peuters komen in een fase waarin ze de voorkeur geven aan een van de ouders. Hoewel het leuk kan zijn om degene te zijn waar je peuter graag mee wilt zijn, kan het ook voelen alsof je de ouder bent waar je kind niet de voorkeur voor heeft.

Het goede nieuws is – net als alle andere fases – dat deze fase niet eeuwig zal duren en dat je het niet persoonlijk moet opvatten. Het brein van je kleine is nog in ontwikkeling en kan zich maar op één relatie per keer werken.

De voorkeur

Als je er over nadenkt, kost het onderhouden van een relatie ook best wat werk. Een klein persoon heeft nog niet de capaciteit om dat met beide ouders te doen. Als jij je in de fase bevindt waarin je peuter een sterke voorkeur heeft voor de ene ouder boven de andere, moet je het volgende in gedachten houden:

Het is oké om soms de leiding te nemen

Het is goed voor je kleine om zijn voorkeur uit te drukken door bijvoorbeeld veel met jou te spelen in plaats van je partner, maar het is ook goed om erop te staan dat je partner deel gaat uitmaken van het plezier. Zo werkt het ook als je peuter weigert om zijn schoenen door jou aan te laten trekken en de voorkeur geeft aan papa om het te doen, is het goed om erop te staan hoe de dingen zullen gaan.

Deel de zorg

Als jij grotendeels de zorg voor jullie kind op je neemt, zou je peuter vanzelfsprekend een voorkeur voor jou kunnen krijgen. Door beide partners te betrekken in de zorg voor jullie kind, leert je peuter ook dat jullie beide taken delen. Je partner kan bijvoorbeeld in het weekend helpen met op bed gaan, of elke avond een deel van de routine op zich nemen. Wanneer je partner een vast onderdeel van de routine is, zal je peuter er aan wennen.

Deel ook de spotlight

Het kan natuurlijk zijn dat je kind een voorkeur krijgt voor de ouder die thuis is, terwijl de ander op het werk is. Als dat het geval is, kun je proberen om in het weekend wat meer uit de schijnwerkers te stappen om je partner ‘een kans’ te geven om thuis centraal te staan. Het laat je peuter zien dat beide ouders op gelijke voet staan.

Toon onvoorwaardelijke liefde

Het is misschien verleidelijk of moeilijk tegen te houden omdat het verdrietig kan voelen als jij degene bent die wordt afgewezen door je kleine, maar blijf sterk. Laat je peuter weten dat het goed is als hij de voorkeur gaaft aan de ene ouder boven de andere. Het is een fase en die duurt niet voor eeuwig, als deze fase voorbij is, is je kleine ook weer klaar om weer energie te steken in de band met de andere ouder.

Creëer quality time

Verzin nieuwe tradities of speciale routines die je peuter bij zowel jou als je partner heeft, en probeer je daaraan te houden, zelfs als je kind zijn voorkeur weer duidelijk maakt. Als je de ouder bent die wordt afgewezen, bedenk dan een speciale activiteit die alleen jullie samen kunnen doen.

Wees geduldig

Misschien wel de belangrijkste tip: wees geduldig. Het heeft geen zin om je peuter te dwingen of te straffen als een van jullie zich afgewezen (en daardoor verdrietig) voelt. Je kleintje ontwikkelt zijn relationele vaardigheden en heeft de ruimte nodig om zijn eigen beslissingen te kunnen nemen als et gaat om mensen. En zoals de meeste peuterfasen gaat dit ook weer over. Gebruik de tijd om je relatie met je partner te versterken. Blijf mogelijkheden bieden voor verbinding en na verloop van tijd zal je kleine weten hoe hij (én jij) kunt genieten van de relatie tussen jullie beide.

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme