Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 23 mei 2018
Leestijd: 6 minuten

Een puber peuter die in het openbaar wegrent? Dít is de oplossing

Een peuter die in het openbaar wegrent, we’ve all been there. Van de supermarkt tot het winkelcentrum, je peuter geeft de voorkeur aan een sprintje trekken in plaats van aan je zijde te blijven lopen. Je kleine kan zelfs wegrennen alsof het een spelletje is. En dan nog die ondeugende blik als je hem weer te pakken hebt, oh oh oh.

Laat staan als je heel veel tassen draagt, zwanger bent of voor je andere kinderen moet zorgen terwijl dit gebeurt. Zijn favoriete knuffel wegnemen en goed gedrag belonen. Wat denk je van ‘ik ga nu weg’ zeggen in de hoop dat ie terug zou komen? Je hebt alles al geprobeerd.

Wat niet te doen met een peuter die in het openbaar wegrent

Het is niet gemakkelijk om te jagen op een weggelopen peuter, en nog frustrerender als je hem steeds opnieuw moet vertellen om dat niet meer te doen. Het is goed om te weten wat je beter niet kunt doen met een peuter die in het openbaar wegrent:

1. Geen valse bedreigingen

Het is verleidelijk om te zeggen: “Ik ga nu weg!” Maar het is niet echt effectief als je weet dat je niet weggaat. Bovendien zijn valse bedreigingen – net zoals bedreigingen – een onevenwichtigheid van de relatie die je met je kind probeert op te bouwen.

LEES OOK: Deze fasen van de opvoeding zul je absoluut niet missen zodra ze voorbij zijn

2. Gebruik geen consequenties die weinig met de situatie te maken hebben

Een andere veel gemaakte “fout” is om kinderen hun favoriete items te ontzeggen, ook al hebben ze niets te maken met het weglopen. Hoe graag je kind ook “luistert” wanneer je dreigt met het afnemen van een favoriet speeltje, er is geen enkele les geleerd over weglopen.

3.Verlies je geduld niet

Tuurlijk is dit allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, maar je denkt misschien dat een extra strenge toon of overdrijven de nadruk legt op hoe belangrijk het is om niet weg te rennen. Het probleem is, als je je geduld verliest laat dit aan je peuter zien dat zijn of haar gedrag deze reactie kan uitlokken.

4. Probeer een wandelkoord te vermijden

Zo eenvoudig als het lijkt om je kleine (letterlijk) aan je te binden, leert een wandelkoord geen impulscontrole of zelfregulering.

LEES OOK: 4 kleine ‘fouten’ in de opvoeding die bijna elke ouder maakt

Wat te doen met een peuter die in het openbaar wegrent

Het verliezen van je kalmte lost het probleem van een wegrennende peuter op lange termijn niet op. Nu je weet wat niet werkt, wat kun je dan wél doen met je peuter die in het openbaar wegrent?

1. Blijf interactief met je kleine

De laatste trip naar de supermarkt, je aandacht verschoof waarschijnlijk steeds tussen het afwerken van je boodschappenlijst en het zorgen dat je peuter niet in de problemen zou komen. Wat als je je kleine spullen in de kar laat zetten of de kar in de juiste richting te laten turen? Hoe meer betrokken je kind zich voelt, hoe minder waarschijnlijk het is dat ie zelfstandig wegrent.

2. Toon empathie

Of je kind nu gefrustreerd wegrent omdat ie al naar huis wil, of dat doet met een grijns op het gezicht alsof het een spel is, hij ziet jou als “tegenstander”. Een manier om je wegrennertje te bereiken en te zien wat hij echt wil, is door empathie te tonen. Het is makkelijk om je te concentreren op alle manieren waarop je boefje zich misdraagt, dat gaat eigenlijk automatisch, maar achter de driftbuien en grijnzen kunnen geldige redenen zitten die je kind ertoe brengen om zich op die manier te gedragen. Zou ie moe kunnen zijn van een lange dag winkelen of zich genegeerd voelen temidden van alle klusjes en boodschappen die nog moeten gebeuren? Heeft je kleine de kans gehad om zijn energie eruit te halen, of test hij zijn grenzen zoals elke puber peuter? Begin je gesprek met ‘ik weet dat je vandaag niet me mij naar de supermarkt wilde, maar…’ of ‘het is moeilijk als je wilt spelen en ik steeds blijf zeggen dat je moet stoppen, hè?’. Empathie helpt je om je kind beter te begrijpen.

3. Maak veiligheidsregels duidelijk

Hoe vaak je je puber peuter ook vertelt om te stoppen met rennen, soms is de manier waarop je het zegt het belangrijkste. Het is bijvoorbeeld niet eerlijk dat je kleine helemaal niet zou moeten rennen, het ligt namelijk aan de context. Je kind zou het zelfs verwarrend kunnen opvatten, waarom mag ie op een drukke zaterdag niet door het winkelcentrum rennen, terwijl hij vorige week met het dagje uit nog wel mocht rennen? Leg daarom duidelijk de veiligheidsregels uit en waarom en wanneer hij bepaalde dingen wel en niet kan doen. Je zou kunnen zeggen dat het vasthouden van je hand altijd moet als je de straat oversteekt, omdat mensen in het verkeer jullie dan beter kunnen zien. Of dat verstoppertje spelen alleen leuk is als beide mensen er een spel van willen maken, maar dat het niet leuk is in een restaurant als mama je opeens kwijt is. Vertel dat ie in het park mag rennen, maar alleen in de speeltuin waar je hem of haar nog steeds kunt zien. Geef duidelijk de regels aan, zodat je kleine weet wat van hem of haar wordt verwacht en waarom het belangrijk is om zich eraan te houden.

LEES OOK: Tekenen dat de peuterpuberteit is aangebroken

4. Wees consistent in wat je zegt

De regels die we als ouders implementeren zijn alleen sterk als ze consistent zijn. Hoe consistenter je bent met wat je zegt, hoe beter je puber peuter het zal begrijpen (en je serieus neemt). Als je bijvoorbeeld zegt dat je weg gaat als hij steeds weg blijft rennen, moet je de volgende keer dat hij het doet ook echt weggaan. Als je niet consistent bent, geeft het je kind de ruimte om te experimenteren wanneer de regels wel en niet van toepassing zijn.

5. Energie uitstoten

Kinderen moeten nou eenmaal rondrennen en energie uitstoten. Kinderen zouden niet langer dan een uur stil moeten zitten (behalve als ze slapen dan). Je kleine moet nou eenmaal bewegen, waar ie ook is. Bereid je van tevoren voor, ren nog even met hem in de tuin, of ga iets eerder naar de bibliotheek zodat hij buiten nog even kan spelen voor je naar binnen gaat. Het voelt voor peuters niet altijd goed om lang in een kinderwagen of autostoeltje vast te zitten, dat zou kunnen verklaren waarom ie klaar staat om een sprintje te nemen zodra de riem los wordt gemaakt.

LEES OOK: Een dagje uit met peuter, waar moet je op letten?

6. Voorkom een peuter die in het openbaar wegrent

Dat is natuurlij waar dit hele artikel en de voorgaande tips om draaien, maar de beste manier om een wegrennertje te vermijden, is om het in de eerste plaats te voorkomen. Neem hem in de eerste plaats niet mee. Dat is de eenvoudigste manier, zou je het boodschappen doen naar het weekend kunnen verplaatsen als je man thuis is? Ga op een goede tijd, als je je kleine bij je hebt, kies dan een goed moment om te gaan. Maandagochtend naar een supermarkt kan bijvoorbeeld gemakkelijker zijn dan op een zondagmiddag. Houd ook nieuwe avonturen tot een minimum beperkt, je kunt je meer op je kind concentreren als je je niet hoeft aan te passen aan een nieuwe omgeving.
Doe daarnaast alleen wat nodig is en maak het uitstapje efficiënt, plan welke winkels het eerst moeten worden bezocht of heb je boodschappenlijst klaar, kinderen zijn sneller geneigd weg te rennen als ze naar huis willen of moe zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme