Massage van het perineum om uitscheuren te voorkomen: de do’s en don’ts
Uitscheuren. Waarschijnlijk één van de grootste angsten tijdens je bevalling. Wat de situatie tijdens jouw bevalling ook is: soms is het inknippen of uitscheuren onvermijdelijk. Of zou een perineum massage kunnen helpen?
Wat is een perineum massage precies, wat zijn de do’s en don’ts, en welke oliën wil je vermijden? Je leest het hier.
Een perineum massage
Er zijn heel wat manieren bekend waardoor jij het uitscheuren zou kunnen voorkomen. Het drinken van voldoende water en vitamine C zou helpen om de huid soepel te houden, wat de kans op uitscheuren zou kunnen verminderen. Andere opties zijn het aannemen van een verticale houding tijdens het persen. Denk aan op een baarkruk, op de knieën of staand persen. Iets anders wat zou kunnen helpen is een perineum massage.
Een perineum massage is eigenlijk niets anders dan een vaginale massage. Door de randen van je vagina te masseren kun je het down under al een beetje oprekken als het ware. Toch zitten hier een paar haken en ogen aan. Zo wil je een bepaalde techniek toepassen en is niet iedere olie geschikt.
Kies de juiste olie
Laten we bij het begin beginnen. Het kiezen van de juiste olie is erg belangrijk tijdens een perineum massage. Je wil namelijk geen verkeerde olie kiezen waardoor je infecties of geïrriteerde huid kunt krijgen. Over het algemeen worden natuurlijke oliën aanbevolen, zoals biologische zonnebloemolie, kokosolie of amandelolie.
Om je leven nog iets gemakkelijker te maken, kun je bij de drogist ook oliën vinden waar letterlijk op vermeld staat dat ze geschikt zijn voor perineum massages. In ieder geval wil je babyolie of vaseline vermijden. Mocht je een olie down there toch niet zo fijn vinden, kun je natuurlijk ook je lichaamseigen vocht gebruiken.
Creëer de juiste setting voor de perineum massage
Met de juiste olie in jouw bezit, kan het feest beginnen. Je wil daar natuurlijk wel de juiste sfeer voor creëren. Dim de lichten, zet een rustig muziekje op en maak jezelf comfortabel. Net als iedere andere massage, wil jij lekker ontspannen. Op welke manier en in welke houding jij het fijnst vindt, is helemaal aan jou. Sommige vrouwen vinden het fijn om op hun rug op bed te liggen, terwijl andere vrouwen dit het liefst onder de douche doen. Weer anderen gebruiken graag een spiegel zodat ze zien wat ze aan het doen zijn.
Pas de juiste techniek toe
Of jij nu op bed ligt, of onder de douche staat: je wil de perineum massage met de juiste techniek uitvoeren. Nu is het geen rocket science, maar een aantal aanwijzingen kunnen handig zijn. Het klinkt misschien overbodig, maar voor je aan de massage begint, wil je je handig en nagels grondig wassen. Breng wat olie aan op je duimen en breng je duimen één voor één aan bij de onderkant van je vagina. Geef nu lichte druk en masseer je duimen naar onder en naar de zijkant van je vagina. Je zult waarschijnlijk een lichte druk voelen, wat normaal is. Het hoort echter geen pijn te doen. Houdt deze druk voor 45-60 seconden vast. Laat je duimen daarna los en herhaal het hele verhaal nog zo’n twee keer.
Belangrijke side notes
Over het algemeen wordt een perineum massage aangeraden vanaf 35 weken zwangerschap tot aan de bevalling. Daarbij wordt aanbevolen om de massage niet meer dan twee keer in de week te herhalen. Ten slotte wordt de perineum massage niet aanbevolen bij vrouwen met een laagliggende placenta. Weet jij niet precies hoe jouw placenta ligt, of twijfel jij of deze massage geschikt is voor jou? Dan kun je het beste advies vrouwen aan je verloskundige of huisarts.
Alles over uitscheuren (en vooral hoe je dit kan voorkomen) tijdens je bevalling