Is Peppa Pig toch niet zo pedagogisch verantwoord?
Peppa Pig, wie kent deze Britse hitserie niet? Ouders wereldwijd melden dat hun kinderen een Brits accent krijgen – het zogenoemde Peppa Pig Syndrome -, en Peppa Pig speelgoed en kleding verovert ons huishouden. Maar hoe verantwoord is Peppa Pig eigenlijk?
Peppa Pig niet zo verantwoord
De Huffington Post claimt dat Peppa Pig een verschrikkelijk rolmodel is voor kinderen. Ze wijzen ons op vier belangrijke punten die, inderdaad, niet helemaal verantwoord lijken. Wat denk jij?
Peppa plaagt Papa over zijn omvang
Oké, Papa Pig is niet een van de slankste, en zijn gewicht is waarschijnlijk zelfs gevaarlijk voor zijn gezondheid, maar dat is geen excuus om onze kinderen te leren dat je anderen mag plagen om hun gewicht. In vrijwel elke aflevering heeft Peppa het over haar vaders’ dikke buik. Body shaming first class! In de aflevering ‘De Boomhut’ krijgt Peppa een boomhut van haar opa. George mag ook naar binnen, en Mama mag ook naar binnen nadat ze het geheime wachtwoord zegt. Het wachtwoord? Papa’s dikke buik. Papa wil ook naar binnen en vraag om een ander wachtwoord. Dat mag niet, en Papa Pig moet zeggen ‘Papa’s dikke buik’. De rest lacht. Papa probeert het huisje in te komen maar dat lukt niet via de deur, ‘dat komt omdat je buik te dik is’. Opnieuw lacht iedereen. Niet echt het voorbeeld dat we willen geven aan onze kinderen, zou je denken.
Typische stereotypen
Als je goed kijkt zie je dat Peppa Pig veel standaardstereotyperingen benadrukt. In een tijd waarin genderneutraal een hot issue is, en laat zien hoe erg seksisme in de samenleving is doorgedrongen, is het jammer dat Peppa Pig deze stereotyperingen bevestigd. Een voorbeeld? De keer dat het voetbalshirt van Papa Pig per ongeluk roze uit de wasmachine komt. Je zou denken dat ze niet zo’n probleem hebben met roze, aangezien familie Pig zelf roze is. Toch geloof Papa Pig het niet als hij zijn roze voetbalshirt ziet. “Doe niet zo gek, Peppa, dat is een jurk van mama. Hij is roze!” Peppa stelt dat Papa alsnog het shirt aan kan doen, want roze is een prachtige kleur. George uit zijn afkeer voor roze door ‘Blegh’ te roepen. George houdt niet van roze. Gelukkig loopt het goed af en kan Papa Pig in zijn witte overhemd voetballen.
Papa Pig nutteloos
Papa Pig wordt afgeschilderd als nutteloos, dommig, dik en lui. En dat terwijl hij een van de personages is die onze kinderen heel vaak zien. Papa Pig eet het liefst chocoladecake, ligt graag op de bank televisie te kijken of leest zijn krant in de zon. Papa Pig kan nog geen fotolijstje ophangen, doet alsof hij sport terwijl hij stiekem op de bank ligt, en ondertussen lachen Peppa en George hem uit. Vaders worden in de media vaker afgeschilderd als dom en nutteloos, terwijl de huidige samenleving strijdt voor gelijke rechten.
Stimuleert slecht gedrag
Peppa Pig steekt haar tong uit, maakt veel rommel, luistert niet en stampt met haar voeten op de grond als ze het niet ergens mee eens is. Peppa plaagt haar broertje en pest haar vader met z’n omvang, en alles wordt weggelachen. Jonge kinderen kunnen nog geen onderscheid maken tussen echt en fantasie, en zullen alles nadoen wat ze zien. Online schrijven veel ouders al over hoe hun kind karaktereigenschappen van Peppa Pig overneemt, en de kinderen langzaam veranderen in luidruchtige en bazige kinderen.
Wat denk jij, is het écht zo een probleem? Laat het ons weten hieronder op het Mamaforum.
Dit vind je misschien ook interessant
- Haha! Deze eerlijke tweets van ouders over de schermtijd van hun kinderen zijn hilarisch
- Veilig online: zo leer je je kind zichzelf te beschermen op het internet
- Even offline: zo zitten je kids minder achter schermen (zonder dat ze het door hebben)