Het FODMAP dieet: is het dé oplossing voor een prikkelbare darm?
Wat mag je wél eten?
Deze producten zijn vrij van FODMAP’s:
Brood(vervangers):
- gluten- en teffvrij brood
- glutenvrij en teffvrij knäckebröd
- speltbrood
- rijstwafels
- maiswafels/vlokken
- havermout
Meel gemaakt van:
- aardappel
- boekweit
- cassave
- haver
- mais
- polenta
- quinoa
- rijst
- spelt
Rijst(vervangers):
- Basmati
- Pandan
- risotto
- witte rijst
- zilvervliesrijst
Deegwaren:
- glutenvrije pasta
- speltpasta
- mihoen
- maistortilla
- glutenvrije pizza
Groenten:
- alfafa
- aardappel
- aubergine
- augurk
- bamboe
- broccoli (beperkt)
- chilipeper
- courgette
- gember
- komkommer
- koolraap
- mais (beperkt)
- olijven
- paksoi
- pastinaak
- paprika
- pompoen
- groene deel van prei
- rabarber
- radijs
- sellerie
- sla
- sperziebonen
- spinazie
- taugé
- tomaat
- venkel (beperkt)
- witlof
- wortel
Fruit:
- aardbei
- ananas
- banaan
- bosbessen
- citroen
- cranberry (beperkt)
- druiven (beperkt)
- framboos
- grapefruit (beperkt)
- kiwi
- limoen
- mandarijn
- Galia en Cantaloupe meloen
- papaya
- passievrucht
Kruiden/noten:
- Alle kruiden, behalve knoflook, ui en grote hoeveelheden kaneel
- alle noten (maximaal 1 handje!), behalve pistache en cashew
- TIP: kokossnippers!
Zuivel:
- lactosevrije producten (haver, amandel, soja!)
- harde/gerijpte kazen, zoals Cheddar, Goudse, Edammer, Brie, Feta, Camambert, Mozzarella (beperkt!)
Vlees/vis:
- eieren
- onbewerkt gevogelte, vlees, vis en schaaldieren
- vegetarische producten, zoals tahoe, tofu en tempeh
Zoetmiddelen:
- kristalsuiker
- poedersuiker
- zoetstoffen op basis van stevia, aspartaam en saccharine
Dranken:
- koffie en thee
- sappen van FODMAP-arm fruit
- frisdranken zonder sorbitol en xylitol
- ranja
- ijsthee
Alcohol (beperkt!):
- bier
- gin
- vodka
- whiskey
- wijn
Broodbeleg:
- pure chocoladeproducten
- jam van FODMAP-arm fruit
- pindakaas
- stroop van riet- of bietsuiker
Snacks:
- glutenvrij koek/gebak
- chips op basis van aardappel, cassave of mais
- kroepoek
- popcorn
- patat
Sauzen:
- azijn
- chilisaus
- ketjap
- oestersaus
- sojasaus
- mayonaise
- mosters
- tobascosaus
- ketchup
Vetten:
- halvarine, margarine
- alle soorten olie
- bak- en braadproducten