Krijgt je pasgeboren baby opeens puistjes? Waarschijnlijk heb je dan met dit vervelende kwaaltje te maken
Het huidje van je pasgeboren baby is vaak superzacht en glad, soms nog met lichte donshaartjes erop. Maar het kan zijn dat je na een paar weken een puistje in het gezicht van je kindje ontdekt. En dan nog een en nog een. Dit is een vervelend kwaaltje wat voorkomt bij 20 procent van de baby’s en het heet baby acne (Acne neonatorum als officiële naam). Er zijn verschillende vormen van babyacne.
Zo is er ook nog Neonatale cephale pustulose wat gistpuistjes zijn. Deze ontstaan binnen een tot drie weken na de geboorte in het gezicht en op de hoofdhuid van je baby. De puistjes en pukkeltjes zijn onschuldig en gaan vanzelf over, maar dit kan best een tijdje duren. Variërend van weken tot maanden. Een andere vorm van babyacne is Erythema toxicum neonatorum.
Dit komt voor bij ongeveer 50 procent van de pasgeboren baby’s. Een paar dagen na de geboorte krijgt je kindje rode vlekjes met een wit/geel puntje. Ze kunnen over het hele lichaam voorkomen, behalve onder de voetjes en handjes. Ook dit gaat vanzelf weer over.
Wat te doen als je kindje babyacne heeft?
Deze vormen van acne zijn niet vergelijkbaar met de vorm waar pubers last kunnen krijgen. De oorzaak van babyacne is niet bekend, maar er wordt gedacht dat het komt doordat er nog mannelijke hormonen van de mama in het lijfje van de baby zitten. De talgkliertjes worden erdoor gestimuleerd en zo ontstaan puistjes. Meestal gebeurt dit tussen de nul en acht maanden. Belangrijk is dat je de pukkeltjes met rust laat. Knijp ze niet uit en smeer er niets op.
Hoewel je het zelf misschien vervelend vindt omdat het er naar uitziet, hebben baby’s er over het algemeen geen last van. Ook is babyacne verder onschuldig en zal je kindje geen andere klachten ervaren. Gaan de plekken echt ontsteken, dan is het een bezoekje aan de huisarts aan te raden. Meestal verdwijnen de plekjes al na een paar dagen, maar het kan ook weken en heel soms maanden aanhouden. Zolang je van de pukkeltjes afblijft, zullen er geen littekens overblijven op de huid van je baby.
Ervaring
Moeder Lara vertelt: “Mijn baby was drie weken oud toen de eerste pukkeltjes zichtbaar werden. Elke dag kwamen er meer bij tot zijn hele gezichtje vuurrood was en onder de puistjes zat. Het was zo erg dat zijn oogjes helemaal dik waren en zijn neusje ook. Heel erg zielig, maar hij leek er zelf geen last van te hebben. Toch zat het me niet lekker en ben ik even langs de huisarts gegaan. Hij vond het er ook heel naar uit zien, maar stelde me gerust: het zou snel weer over gaan. Hij kreeg gelukkig gelijk. Na twee weken was alles verdwenen en had mijn kindje weer een zacht en gaaf huidje.”
Met babyacne mag je kindje gewoon in bad of onder de douche. Het is wel belangrijk dat je de plekken niet insmeert met zeep, water is voldoende. Dep het gezichtje of de andere plekken met pukkeltjes op het lijfje van je baby voorzichtig droog met een zachte hydrofiel doek. Verder hoef je er niets aan te doen.
Wanneer de huisarts bellen?
Heeft je kindje babyacne, maar voelt het zich ook ziek? Of lijkt de huiduitslag andere vormen aan te nemen, zoals gele korstjes rond de neus en mond, dan kan het bijvoorbeeld ook een kinderziekte zijn. Vraag in dat geval altijd de huisarts om advies.