8x dit kun je beter niet doen als partner van een pas bevallen vrouw
Als pas bevallen vrouw probeer je vorm te geven aan je nieuwe leven als moeder. En dan doet je partner iets waardoor jij het liefst die vaas met bloemen naar diens hoofd wil gooien…
Herkenbaar? Laat dit stukje dan even aan je partner lezen.
Als stel ben je samen ouders van jullie kind. Maar voor de ouder die niet zwanger is geweest, kan het nog even duren voordat echt goed doordringt wat dat precies inhoudt. Én wat dat inhoudt voor de moeder, die dus wél zwanger is geweest.
Dit moet je niet doen als partner van een pas bevallen vrouw
Dat leren wennen bij de partner gaat echter niet zonder slag of stoot. Deze slag of stoot worden dan ook vaak uitgedeeld door de bevallen moeder in kwestie. Wil je dit voorkomen? Vermijd deze dingen dan.
1. Je partner veroordelen over haar huilgedrag
Barst je vrouw plots in tranen uit, maar begrijp jij geen snars van de reden? Laat dit dan niet doorklinken in je stem. De vraag ‘waarom huil je?’ kun je beter vermijden.
De hormonen die door haar lijf gieren zijn haar namelijk ook nieuw. Dikke kans dat zij ook geen flauw idee heeft waarom ze nu telkens moet huilen als haar cracker breekt tijdens het smeren.
Probeer het huilgedrag niet te fixen. Maar wees een luisterend oor, een schouder of degene die haar even rustig op de bank zet laat liggen en een nieuwe cracker voor haar maakt die niet breekt.
2. Uitslapen
Er is natuurlijk helemaal niks mis met het voorstellen van een regeling, waarbij jullie om beurten een ochtendje kunnen uitslapen. Maar ga er niet vanuit dat je vroegere luie zondagochtend nog steeds vanzelfsprekend is.
3. Elk weekend een sport blijven uitoefenen waardoor je de hele dag weg bent…
Een wedstrijdje hockey of voetbal. Een rondje rennen of een uurtje boksen. Allemaal helemaal prima.
Maar surfen, zeilen, golfen of welke andere sport dan ook die niet af te bakenen valt in een af te spreken tijdsframe, zijn voorlopig even van de baan. Althans, in ieder geval van de regelmatige baan.
Natuurlijk is het logisch dat je even wilt ‘unwinden‘ na een drukke werkweek. Maar vergeet niet dat de werkweek van een vrouw in haar bevallingsverlof 24/7 duurt. Ook zij heeft tijd nodig om even helemaal niks te hoeven.
En dan is er ook nog tijd nodig voor het hele gezin samen en voor jullie als partners en voor andere sociale verplichtingen. Een van de twee weekenddagen elke week helemaal claimen, past gewoonweg niet in dit nieuwe plaatje.
4. Ervan uitgaan dat je partner de BOB is omdat ze borstvoeding geeft
Net als ervan uitgaan dat je vrouw de BOB is omdat ze zwanger is. Nee ze drinkt niet. Maar dat betekent niet dat ze ‘s avonds laat nog de energie heeft om veilig naar huis te rijden.
Vaak gaat deze periode van (ont)zwangeren en borstvoeding geven namelijk samen met een tijdelijke (en oké zeer milde) vorm van narcolepsie en kun je plots zó moe zijn dat je je ogen niet open kunt houden. Ook geen veilige situatie in het verkeer.
Heeft jouw vrouw hier nou geen last van? Superfijn! Maar dat betekent ook niet dat het leuk is voor haar om elke avond uit nuchter toe te moeten kijken hoe haar partner zich bezat en niet meer op gelijk niveau met haar kan praten.
5. Het idee opperen voor nóg een baby…
Dát kun je toch echt beter aan haar laten. De hormonen, de kwalen, haar veranderende lijf… Zij is uiteindelijk de enige die kan bepalen wanneer het weer tijd is voor een volgende ronde.
6. Snurken
Slaap, iedereen heeft het nodig. Zeker in die tijd dat je er al zoveel tekort van hebt. Wanneer jij naast je partner gaat liggen snurken verpest je ook die paar momenten nachtrust.
En geloof ons, dan verpest je het ook voor jezelf.
7. Bij vrienden blijven hangen zonder te overleggen
‘Ja maar die kleine gaat toch zo naar bed?’ Ja en hoe denk je dat die daar komt? En dat die gewoon aan een stuk doorslaapt?
Overleg! Wie weet heeft jouw partner namelijk ook wel behoefte aan een avondje vroeg naar bed. Of even geen huilende baby die ze in slaap moet wiegen, voor de tiende keer keer die dag.
8. Een kater hebben omdat je te lang bleef hangen
Want daarmee ontneem je haar ook de kans op een vrije ochtend.
Postnatale depressie bij je partner: ook bij mannen komt het geregeld voor