Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Kinderen 25 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Zijn jij en je partner het niet eens over de opvoeding? Zo los je het op

Vroeg of laat loop je er een keertje tegenaan: jij en je partner denken anders over de opvoeding. Of het nu om iets kleins gaat zoals wel of geen koekje mee naar school. Of iets groters zoals de manier van straf geven. Ongetwijfeld komt er een moment dat je lijnrecht tegenover elkaar staat. En dan? Wij vertellen je hoe je het oplost als jij en je partner het niet eens zijn over de opvoeding.

‘Laat hij ze nou alweer televisie kijken?’ ‘Geeft ze nu weer geen fruit bij het ontbijt?’ Ogenschijnlijk kleine verschillen of irritaties die soms kunnen uitmonden in een flinke discussie of ruzie. Ieder huishouden kent deze conflicten, de vraag is echter, hoe los je het op?

Niet eens over de opvoeding

Dat jullie het niet altijd eens zijn is niet erg, zolang je er op de juiste manier mee omgaat. Wij geven je een aantal tips over hoe je dit kunt doen.

Praten, praten, praten

Ja, het lijkt een inkoppertje, maar praten is key. En dan zeggen we praten, maar we bedoelen misschien nog wel meer: luisteren. Luister naar elkaar, en praat over jullie verschillende inzichten. Door te praten en luisteren leer je de ander misschien beter begrijpen en kunnen jullie misschien wel tot een compromis komen.

Maak samen de regels

Het lijkt misschien kinderachtig, maar het is eigenlijk heel verhelderend. Ga er een avondje voor zitten en bespreek samen welke regels er in jullie huis gelden. Maak het specifiek, dus niet, ‘als een kind iets stout doet krijg het straf.’ Maar specificeer wat voor een straffen er voor welke situaties gelden. Maar ook andere afspraken zoals, voor vijf uur geen beeldschermen of maximaal twee koekjes per dag. Zulke heldere regels kunnen veel conflicten voorkomen.

Steun elkaar waar de kinderen bij zijn

Zolang je partner niet agressief of op een andere manier fysiek of verbaal gewelddadig is, is het belangrijk hem of haar te steunen. Misschien ben jij het er niet helemaal mee eens dat ze nog een snoepje krijgen, of dat ze niet op de Ipad mogen. Maar daar tegenin gaan als de kinderen erbij zijn ondermijnt niet alleen het gezag van je partner, het kan ook je kind een onveilig gevoel geven. Het wil zich namelijk niet in het midden geplaatst voelen of het gevoel hebben een ruzie te veroorzaken.

Bespreek de kwesties daarom altijd onder vier ogen, op een later moment, of als het niet kan wachten op dat specifieke moment in een andere ruimte.

Geef een tweede kans

Iedere ouder maakt weleens een fout als het aankomt op de opvoeding. We verliezen bijvoorbeeld allemaal weleens ons geduld na een lange, stressvolle werkdag. Heeft je partner zo’n moment? Probeer rustig te blijven, direct fel reageren met beschuldigingen is vaak niet de oplossing. Neem je partner apart en laat hem of haar kalmeren en praat er vervolgens samen over.

Lees ook:

Grappige genetische herkenning: deze 5 dingen erft je kind van jou of je partner

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Verywell family

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme