Partner mee naar bevalcursus? Verloskundige legt uit waarom dat belangrijk is
Veel zwangere vrouwen doen een bevalcursus om zich voor te bereiden op de bevalling. Maar in hoeverre is het belangrijk dat de partner ook mee gaat en zich ook voorbereidt op de bevalling?
We vroegen het aan verloskundige Ayla.
Belang van een bevalcursus
“Een hoop mannen zien het belang van een bevalcursus van bijvoorbeeld drie avonden met betrekking tot de ademhaling niet in”, vertelt Ayla. “Althans, niet voor henzelf, ze snappen wel dat hun zwangere vrouw het wil doen. Aan de andere kant vinden veel mannen een voorlichtingsavond over hoe de bevalling verloopt, met praktische informatie, wel weer prettig.
Dan weten ze tenminste een beetje wat een bevalling inhoudt: hoe het begint, wat ze kunnen verwachten en wat er eventueel kan gebeuren. Ik zou dit ook zeker aanraden aan de partners van zwangere vrouwen, op die manier kunnen zij hun zwangere vrouw ook beter begeleiden tijdens de bevalling en helpen in het maken van bewuste keuzes.
Aanvulling
Aanvulling op deze voorlichting is natuurlijk altijd goed, denk aan een ademhalingscursus of zwangerschapsyoga, maar dat verschilt per stel of zij daar behoefte aan hebben en in welke vorm. Heel veel mannen denken: het komt allemaal toch wel goed. Ze maken zich niet zo druk en vertrouwen erop dat het wel goed gaat, waardoor ze zo’n bevalcursus niet altijd als iets nuttigs zien. En een bevalling is natuurlijk ook iets natuurlijks, elke vrouw kan het, met of zonder bevalcursus. Dus daar hebben ze ook wel gelijk in.
Partner voorbereid
Toch is het weldegelijk belangrijk dat de partner ook voorbereid is op de bevalling, omdat hij dan beter zijn vrouw kan bijstaan in het proces en in het maken van keuzes. En dat hij weet wat hij moet verwachten en beseft dat het ook anders kan lopen. Juist de partner maakt het allemaal heel bewust mee, dus is het fijn als hij weet wat hem te wachten staat. Dan staat hij er ook zekerder naast.
Als jouw partner bijvoorbeeld niet weet dat het persen gemiddeld een uur duurt bij een eerste kindje, dan duurt dat natuurlijk wel erg lang en denkt hij misschien na vijftien minuten: waarom is het kindje er nog niet? Dus iets van voorlichting is sowieso goed, voor zowel de vrouw als de partner. Maar in welke vorm dat voor jullie werkt, is een persoonlijke keuze.”
Deze dingen kun je als partner wél doen om een vrouw te steunen tijdens de bevalling