Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Relatie 9 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

Heeft je partner een burn-out? Zo ga je ermee om

Je partner is naast je geliefde ook je beste maatje. Logisch er altijd voor hem/haar wil zijn, ook wanneer ‘t eventjes wat minder gaat. In stressvolle periodes doe je net eventjes meer dan gewoonlijk, om een glimlach op je lief’s gezicht te toveren. Maar wat nu als de stress niet overgaat en de overspannenheid je partner een burn-out bezorgt?

Wanneer je partner overspannen is, kampt met een burn-out of in een depressie zit is dit niet alleen heftig voor hem, maar ook voor jou. Hoewel iedereen ‘een andere gebruiksaanwijzing’ heeft zijn er algemene aandachtspunten om rekening mee te houden.

Signalen herkennen

Iedereen heeft wel ‘s een periode waarin je niet zo lekker in je vel zit. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat dit gevoel lang aanhoudt. Wanneer je partner door een lastige tijd gaat, bijvoorbeeld door het verlies van een dierbare of een zwaar project, kan hij overspannen raken. Dit uit zich in stemmingswisselingen, vermoeidheid en stress. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien onschuldig, want dit zijn normale gevolgen van drukke agenda’s en heftige emoties, maar het kan nare gevolgen hebben. Wordt deze situatie alleen maar erger en is er zelfs sprake van chronische vermoeidheid, negatieve emoties en lusteloosheid? Dan kan het wel eens zo zijn dat je partner tegen een burn-out aanloopt.

Communicatie is key

Het is absoluut geen goed idee om dit direct in zijn gezicht te gooien. Een burn-out is niet niets, en vele slachtoffers van een (te) hoge werkdruk geven dan ook niet graag toe dat ze een burn-out hebben. Je kunt beter praten over de moeilijkheden waar je partner momenteel tegenaan loopt. Op deze manier laat je je partner ook nadenken over de mogelijke oorzaak van zijn gemoedstoestand. Snapt hij de clue niet? Stel dan voor om samen te symptomen op te zoeken of hulp in te schakelen van jullie huisarts. Pushen werkt averechts, dus wees subtiel!

De juiste hulp

Misschien voel je je machteloos, maar besef je heel goed dat jij niet de aangewezen persoon om zijn burn-out op te lossen. Je wil ook niet aan de zijlijn staan, maar het enige wat je kunt doen is er voor hem zijn. En geloof ons, dat is ook hetgeen wat hij nodig heeft. De kans is groot dat hij zich schaamt voor zijn burn-out en struggelt met gevoelens van falen. Probeer niet de rol van huisarts, psycholoog of begeleider aan te nemen. Je bent en blijft tenslotte zijn partner! Het is ook niet de bedoeling dat je hem behandelt als ‘slachtoffer’. Niemand vindt het fijn om zielig gevonden te worden. Wees gewoon zijn beste maatje, plus een beetje extra. En luister goed naar wat hij nodig heeft, want dit verschilt uiteraard per persoon. Je kunt natuurlijk ook veel kennis vergaren over een burn-out. Hoe meer inzichten je hebt, hoe beter je je partner begrijpt en hiernaar kunt handelen.

Positieve kijk

Focus jullie niet alleen op de negatieve punten die een burn-out met zich meebrengen, maar besteed liever aandacht aan de lichtpuntjes. Wanneer jullie een leuke dag achter de rug hebben, benoem dit dan. Als je merkt dat je partner vooruitgang boekt, geef hem een compliment. Zodra hij na een tijdje weer zin krijgt om te werken, stimuleer dit dan. Je hoeft je ook niet altijd op het hier en nu te richten. Je partner wordt dagelijks geconfronteerd met zijn burn-out. Praat over leuke herinneringen uit het verleden, of beeld samen in hoe jullie de toekomst voor jullie zien. Op deze manier heeft hij niet alleen verlangen naar ‘hoe het eerst was’, maar ook naar hoe het weer kan zijn.

Vergeet jezelf niet

Liefde is misschien wel een gevalletje ‘in voor en in tegenspoed’, maar dit hoeft niet te betekenen dat je jezelf wegcijfert. Een burn-out heeft niet alleen veel impact op het slachtoffer, maar ook op het hele gezin. Daarom is het heel verstandig om over je eigen gevoelens te praten met familieleden, vriendinnen, een professional of een ander vertrouwenspersoon. Gezien je in een situatie zit die veel stress en spanning oplevert, is de kans groot dat je zelf overspannen raakt. Neem af en toe een momentje voor jezelf om dit te voorkomen. Dit is absoluut niet egoïstisch., je partner heeft er niets aan als jij dalijk ook in een burn-out raakt!

Lees ook:

Overspannen, burn-out of depressie? Dit zijn de verschillen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme