Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Gezondheid 18 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Paniekaanval? Zo krijg je jezelf weer onder controle

Er zijn mensen die zo nu en dan een paniekaanval hebben. Een gevoel van plotselinge en intense angst die je maar lastig onder controle weet te krijgen. Toch zijn er een aantal manieren om een paniekaanval de kop in te drukken.

In dit artikel vertellen we erover en geven we tips.

Zo herken je het: de symptomen

Een paniekaanval is soms lastig te herkennen, zeker als het de eerste keer is. Over het algemeen ervaren mensen misselijkheid, een onregelmatige hartslag, een droge mond, kortademigheid, duizeligheid en zweten ze ineens heel hard. Gemiddeld duurt een paniekaanval tussen de vijf en dertig minuten.

Het is goed om te weten dat de symptomen van een paniekaanval niet gevaarlijk zijn. Dat neemt niet weg dat het wel heel beangstigend kan voelen en er zijn dan ook mensen die het idee hebben dat ze een hartaanval krijgen of ieder moment flauw kunnen vallen.

Zo controleer je een aanval

Op het moment dat je een paniekaanval voelt opkomen of er al midden inzit, kan het lastig zijn het onder controle te krijgen. Je bent letterlijk in paniek en weet even niet waar je het zoeken moet. Toch kan het heel helpend zijn om onderstaande tips toe te passen. Je zult zien dat je op die manier je paniekaanval onder controle weet te krijgen.

  • Vertel jezelf dat je klachten niet gevaarlijk zijn en dat het enkel een gevoel is. Zo neem je bij jezelf al een stukje angst weg.
  • Ook al is het lastig, het is goed om rustig te blijven ademenen.
  • Bedenk dat een paniekaanval van korte duur is en overgaat.
  • Op het moment dat je je angstig voelt, is het goed deze gevoelens te delen met anderen.
  • Ga op zoek naar afleiding

Zo kun je een paniekaanval verkleinen en voorkomen

In sommige gevallen is een paniekaanval helaas niet te voorkomen, maar toch zijn er ook genoeg situaties waarin dat wel het geval is. Volgens artsen is het vooral zaak dat je erachter komt waar de stress, die je ervaart, vandaan komt. Ook zijn er nog een aantal andere manieren waarmee je de kans op een paniekaanval kan verkleinen en zelfs voorkomen.

  • Doe regelmatig ademhalingsoefeningen
  • Beweeg voldoende en iedere dage
  • Eet op regelmatige tijden om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren
  • Vermijd cafeïne, alcohol en sigaretten

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NHS Inform

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme