Ovulatie berekenen: wanneer ben je precies vruchtbaar?
Je stopt met je anticonceptie en begint voorzichtig met hopen en dromen. Maar wanneer kun je nou precies zwanger worden? Het begint met de ovulatie berekenen. Maar hoe doe je dat precies?
Ovulatie
De ovulatie, of eisprong, is het moment waarop een eicel de eierstok verlaat en naar de baarmoeder gaat. Dit gebeurt maar een keer per menstruatiecyclus. De dagen daaromheen zijn dan ook de enige dagen tijdens de cyclus waarop je zwanger kunt worden. Het is dus handig als je kunt berekenen wanneer dit ongeveer gebeurt. Om dit te kunnen doen is het handig als je begrijpt hoe een cyclus werkt.
Cyclus
Een hele cyclus is de periode waarin een eicel rijp wordt voor de eisprong. Deze periode begint op dag één van een menstruatie en duurt tot dag één van de daarop volgende menstruatie. Zo’n cyclus duurt bij de meeste mensen tussen de 25 en 35 dagen.
Het kan ook zijn dat je een onregelmatige cyclus hebt. Dan is het lastig om te berekenen wanneer de eisprong precies is. In dit geval is het handig om je lichaam een tijdje goed in de gaten te houden. Als je geluk hebt kun je op basis van je lichamelijke signalen toch voorspellen wanneer je ongeveer gaat ovuleren.
Ovulatie berekenen
Om voor jezelf te berekenen wanneer de eisprong is, is het goed om je cyclus in kaart te brengen. Noteer hiervoor in je agenda wanneer je ongesteld bent, wanneer je last hebt van bepaalde klachten en wanneer de eisprong ongeveer zou moeten zijn. Voor de berekening hieronder gaan we uit van een gemiddelde cyclus van achtentwintig dagen.
Eventueel kun je ook noteren wanneer je seks hebt gehad, maar dat laatste is meer voor de leuk. Dan kun je wanneer je eenmaal zwanger bent terugrekenen wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden.
Er zijn ook verschillende menstruatie apps die de ovulatie berekenen, maar onthoud dat gratis apps vaak je data doorverkopen aan derde partijen.
Week 1: ongesteld
De eerste week ben je ongesteld. Hoe lang je dit bent verschilt behoorlijk per persoon, maar meestal ligt dit tussen de twee en acht dagen. Tijdens de menstruatie wordt het eitje van de vorige cyclus afgevoerd. Hierna begint je lichaam zich weer voor te bereiden op de volgende eisprong.
Week 2: voorbereiding eisprong
De tweede week begint dus de voorbereiding op de eisprong. Dit kan gepaard gaan met een opgeblazen gevoel, gespannen borsten, buikpijn en rugpijn ter hoogte van de eierstokken. Maar dat is zeker niet bij iedereen het geval.
Omdat de eisprong waarschijnlijk vlak na deze week zal plaatsvinden, zul je meer vaginale afscheiding hebben. Dit is ook vaak dunner en helderder, waardoor de zaadcellen makkelijker richting de baarmoeder kunnen zwemmen.
Ondanks de eerder genoemde klachten, heb je vaak ook meer zin in seks. Een erg handig trucje van het vrouwelijk lichaam. Het is dan ook een goed idee om hier gebruik van te maken, want dit zijn je meest vruchtbare dagen.
Het is slim om in die periode om de dag te vrijen. Zaadcellen zijn namelijk nog een paar dagen na de zaadlozing vruchtbaar. En de meeste zwangerschappen ontstaan wanneer er wordt gevreeën in de zes dagen vóór de eisprong.
Je zou in deze periode ook een ovulatietest kunnen doen. Hierbij plas je elke ochtend op een teststokje. Vervolgens meet een apparaatje de hormoonwaarden. Op basis daarvan kan worden voorspeld wanneer de ovulatie precies plaatsvindt.
Week 3: eisprong en eventuele bevruchting
In week drie is het tijd voor de eisprong en kan het eitje bevrucht worden. Het eitje leeft ongeveer nog twaalf uur na de eisprong, dus daarna kan er geen bevruchting meer plaatsvinden. Sommige vrouwen voelen het precieze moment van de eisprong, maar ook dit is niet voor iedereen zo. Zo wel, kun je er natuurlijk je voordeel mee doen.
Week 4: zwanger?
Is het eicelletje bevrucht, dan zal in deze week de innesteling plaatsvinden. Het bevruchte eitje zal zich in het slijm van de baarmoederwand wurmen. Hier zal het zich verder gaan ontwikkelen tot de daadwerkelijke vrucht.
Is het eitje niet bevrucht, zal je lichaam zich nu gaan voorbereiden op de volgende menstruatie.
Zwanger binnen een jaar
Het is goed om te weten dat de meeste stellen binnen een jaar zwanger worden. Uitzonderingen zijn hierbij overigens niet zeldzaam. Duurt het langer dan een jaar waarin je het actief probeert? Dan is het handig om eens contact op te nemen met de huisarts. Deze zal samen met je kijken wat je nog eventueel zou kunnen proberen of dat er misschien iets anders aan de hand is.
Lees ook:
Kinderwens maar nog niet zwanger? Probeer eens een fertiliteitsmassage!