41 of 42 weken zwanger maar nog geen baby in zicht: wat zijn je opties?
Als je 41 of 42 weken zwanger bent, ben je overtijd. De kans is groot dat je het he-le-maal hebt gehad met zwanger zijn. Je hebt 9 maanden naar je uitgerekende datum toegeleefd, maar: niks.
Je baby zit nog prinsheerlijk in je buik en maakt geen aanstalten om geboren te worden. Om gek van te worden. Wat zijn je opties om de bevalling in te leiden? Hoe gaat dit in z’n werk?
Zwanger en overtijd
Als jij en je baby gezond zijn, mag je als moeder tussen de 37 en 42 weken bevallen. Kindjes die voor 37 weken worden geboren zijn prematuur. Baby’s die na 42 weken worden geboren zijn overtijd. Slechts 4 á 5% van de baby’s wordt ook echt op de uitgerekende datum geboren.
Als je overtijd bent, dus langer zwanger bent dan 42 weken, draagt de verloskundige je over aan de gynaecoloog. Jouw bevalling zal dan worden ingeleid. Dit doen ze, omdat de gezondheidsrisico’s voor je baby te groot worden. Baby’s groeien in jouw buik gewoon door, en de kans dat jouw placenta niet meer kan voldoen aan de vraag van je baby, wordt naarmate je verder je uitgerekende datum bent gepasseerd, steeds groter.
Toch zijn er ook mogelijkheden om de geboorte op te wekken zonder dat je bevalling direct medisch wordt.
Strippen
Als je voorbij je uitgerekende datum bent, maar nog geen 42 weken zwanger bent en dus overtijd, kan je er voor kiezen om je te laten strippen. Dit beslis je in samenspraak met de verloskundige.
Strippen kan de kans op een bevalling vergroten, maar het is essentieel dat je al een klein beetje ontsluiting hebt. De baarmoedermond moet dus al iets openstaan. De verloskundige woelt bij het strippen de vliezen rondom je baarmoedermond en je baarmoederwand los. Hierbij komen hormonen vrij; prostaglandines genoemd, die een bevalling kunnen verspoedigen. Door het strippen rijpt ook de baarmoedermond sneller.
Of strippen vervelend of pijnlijk is, verschillen aanstaande moeders van mening. De een ervaart het als zeer pijnlijk, terwijl de ander er weinig van voelt. Als het strippen effectief is, krijg je meestal binnen 20 uur weeën. Als dit de eerste keer nog niet werkt, kan de behandeling nog een keer herhaald worden.
Inleiden als je overtijd bent
Een andere manier om de bevalling op te wekken als je overtijd bent, is deze te laten inleiden in het ziekenhuis. Dit is soms een optie als je langer zwanger bent dat je uitgerekende datum, als het bijvoorbeeld niet goed gaat met je baby. Maar voor elke vrouw geldt dat de bevalling wordt ingeleid als je 42 weken of langer zwanger bent.Jouw zwangerschap is vanaf dat moment medisch, wat betekent dat een gynaecoloog, samen met een klinisch verloskundige jouw bevalling zullen begeleiden. Voorafgaand heb je een gesprek met de verloskundige, die onderzoekt of jij en de baby in goede conditie verkeren. Hierbij wordt er ook inwendig onderzoek gedaan, om te checken of je al ontsluiting hebt.
Een rijpe baarmoedermond
Is de baarmoedermond nog niet rijp? Dan worden er soms vaginale tabletten ingebracht om de weeën op te wekken. In andere gevallen wordt er een ballonnetje in de baarmoedermond ingebracht om deze langzaam op te rekken.
Een gesloten baarmoedermond
Als de baarmoedermond nog geen ontsluiting laat zien, wordt er soms gekozen voor het kunstmatig breken van de vliezen. Als de vliezen worden gebroken, dan wordt de baby vaak binnen 24 uur geboren. Soms wordt hierbij ook een infuus aangelegd, waarbij de moeder Oxytocine toegediend krijgt. Dit is een weeënopwekker.
Meer lezen?
- Voor de inspiratie: 9 x de leukste zwangerschapsaankondigingen in foto’s
- Janneke is moeder van tweeling en verwacht nu eenling: ‘Verschil in zwangerschap is enorm’
- Alles over je buikspieren tijdens en na je zwangerschap