De zoon van Michelle (39) is overprikkeld in december: ‘Minstens één uitbarsting per dag’
Het einde van het jaar is voor de meeste mensen een gezellige tijd. De dagen worden dan wel kouder en korter: overal gaan lichtjes aan en straten worden versierd. Ook voor kinderen zijn de maanden november en december vaak een leuke tijd. Maar voor sommige kinderen is het veel te veel: die raken overprikkeld. Zo ook het zoontje van Michelle: “Lucas (7) heeft minstens een emotionele uitbarsting per dag.”
“Na de zomervakantie gaat Lucas uitgerust en tevreden naar school, maar zo rond eind oktober begint de ellende. Ten eerste is hij dan jarig, wat al enige spanning met zich meebrengt. Ook al vertellen we hem van tevoren wat hij voor zijn verjaardag krijgt, of laten we het hem zelf uitzoeken: de zenuwen worden er niet minder door. Natuurlijk wil hij ook graag een kinderfeestje geven, dus dat is dan meestal ook rond die periode. Hij geniet er enorm van, maar het lijkt hem ook veel energie te kosten.
Overprikkeld door die drukke laatste maanden
Dan beginnen op school de activiteiten voor de laatste twee maanden van het jaar. Er moet een mooie lampion gemaakt worden voor Sint-Maarten. En na dit lichtjesfeest begint de Sinterklaasgekte. We proberen hem zo min mogelijk bloot te stellen aan alle speelgoedboekjes, reclames, het Sinterklaasjournaal en de overload aan chocolade en snoepjes in de supermarkt. Maar je ontkomt er niet aan. Bovendien wordt het Sinterklaasjournaal op school ook gekeken.
Dus hebben we vanaf dan een kind thuis zitten dat (te) veel in zijn hoofdje zit. De ene na de andere vraag over de avonturen van Sinterklaas en de pieten komen voorbij. Hij heeft zo veel spanning om die pakjes die onvindbaar zijn, dat hij minstens één emotionele uitbarsting per dag heeft.
Dit jaar hebben we besloten om het echte verhaal over Sinterklaas te vertellen, in de hoop dat dit wat van de spanning wegneemt. Niets is minder waar helaas, dus dat heeft niet geholpen. Lucas komt vaak al geïrriteerd uit school. En zodra thuis iets net even wat anders loopt dat hij had verwacht, hebben we de poppen aan het dansen.
Dan wordt hij boos, schreeuwt hij tegen ons en verstopt hij zich in zijn kamer. Daarna moet hij meestal erg huilen. We proberen zo veel mogelijk met hem te praten over wat hem precies dwars zit, maar hij vindt het zelf ook lastig om uit te leggen. Waarschijnlijk weet hij het ook helemaal niet, maar is hij gewoon overprikkeld.
Uitkijken naar de saaie eerste maanden van het nieuwe jaar
Dan organiseert zijn basisschool ook nog heel veel activiteiten in deze periode. Superleuk hoor, dat is ook precies de reden dat we deze school hebben gekozen. Niet wetende dat Lucas hier heel slecht op gaat. Elke dag is er een klas die een toneelstuk opvoert, waar de andere klassen naar gaan kijken. En niet te vergeten het eigen toneelstuk waarbij liedjes en stukken tekst geoefend worden.
Daar komt het schoenzetten in school ook nog eens bovenop… Nu Sinterklaas bijna weg is, komt de kerstperiode eraan. Een kijkje op de kalender in de schoolapp leert me dat er ook dan veel dingen staan te gebeuren. Liedjes zingen op het schoolplein, kerstknutsels maken en de kerstboom versieren in de klas. Allemaal heel erg leuk, maar ook heel erg vermoeiend.
We kijken dan ook erg uit naar de kerstvakantie. Tijdens de kerstdagen houden we het rustig en we doen dan niet aan cadeautjes, dat weet hij. We plannen niet te veel in en gaan lekker vaak naar buiten om uit te waaien. Het is eigenlijk de tijd uitzitten tot het januari is. Heerlijk rustig, die saaie wintermaanden aan het begin van het nieuwe jaar.”