Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Kinderwens 17 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Overgewicht en de kans op een zwangerschap: dit zijn de feiten

Vrouwen met overgewicht hebben meer moeite om zwanger te raken, zo blijkt. Uit de Nationale Vruchtbaarheidstest blijkt ook dat zowel vrouwen als mannen tegenwoordig vaker overgewicht hebben. Hoe zit dat nou precies met overgewicht en de kans op een zwangerschap? Dat zochten we voor je uit.

Door middel van het berekenen van je Body Mass Index, je BMI, kun je bepalen of je wel of geen overgewicht hebt. Je lengte, gewicht en geslacht spelen hierin ook een rol. Je vult al deze gegevens in en op basis daarvan berekent een calculator je BMI. Komt deze boven de 25 uit, dan heb je overgewicht.

5 procent minder kans op een zwangerschap bij overgewicht

Vrouwen met overgewicht kunnen last hebben van een onregelmatige menstruatiecyclus. Soms verdwijnt deze zelfs helemaal, dan kun je niet gemakkelijk zwanger worden. De kans op een zwangerschap met overgewicht is dan ook kleiner dan bij iemand die niet te zwaar is. Heb je overgewicht, maar wel een regelmatige cyclus, dan blijkt het in de praktijk alsnog langer te duren voordat je zwanger bent.

Door een verstoorde hormoonhuishouding en dus een onregelmatige cyclus, kun je je vruchtbare dagen minder goed berekenen. Omdat eisprongen ook afnemen, is de kans op een bevruchting kleiner. Bij een BMI van boven de 29 zorgt dit al voor een afname van de kans op een zwangerschap van ongeveer 5 procent.

Risico’s tijdens de zwangerschap bij overgewicht

Het grootste risico tijdens de zwangerschap bij vrouwen met overgewicht is de kans op een miskraam. Bij vrouwen met een gezond gewicht is die kans al 15 procent, maar heb je overgewicht dan loopt de kans al op tot 75 procent. Hormonale schommelingen lijken hier de oorzaak van te zijn.

Ook zwangerschapssuiker ligt op de loer bij zwangere vrouwen met overgewicht. Die kans is minstens drie keer zo groot. Suikerziekte tijdens de zwangerschap is een tijdelijke vorm van diabetes. De baby kan dan groter zijn dan gemiddeld, waardoor de bevalling moeizamer kan verlopen. De kans op een keizersnede is dan groter. Later heeft een kindje vervolgens ook meer risico op diabetes type 2.

Kans op zwangerschapsvergiftiging en afwijkingen bij de baby

De kans op zwangerschapsvergiftiging verdubbelt bij overgewicht en een zwangerschap, je kunt last hebben van een hogere bloeddruk en de baby kan afwijkingen hebben zoals een open ruggetje. Dat is allemaal niet mis natuurlijk. Gelukkig kun je, al voordat je zwanger wil worden, beginnen met een gezonde leefstijl, zodat je een goede zwangerschap doorloopt.

Dit kun je doen voor een gezonde zwangerschap zonder overgewicht

Daar hoort in het geval van overgewicht natuurlijk afvallen bij: gezond eten en veel bewegen. Denk ook aan stoppen met alcohol en roken en starten met het slikken van foliumzuur. En dit allemaal het liefst al ver voor de zwangerschap. Natuurlijk kun je hierbij hulp inschakelen van een professional op dat gebied of je huisarts.

Verloskundige Veronique Maas zegt hierover in haar onderzoek naar overgewicht en de kans op een zwangerschap: “Van de onderzochte vrouwen slikt maar zo’n 60 procent foliumzuur voor de zwangerschap en hetzelfde percentage blijft alcohol drinken in de eerste paar weken van de zwangerschap. Terwijl we weten dat het slikken van foliumzuur, stoppen met roken en alcohol én een gezond gewicht (BMI <25 kg/m2) voorafgaand aan de zwangerschap het risico op nadelige zwangerschapsuitkomsten kan verkleinen.”

Dadels en chocolade? Dit moet je juist wel en niet eten tijdens je zwangerschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme