Jullie krijgen een baby erbij en je eerste kind wordt opeens de oudste: zo help je hem hierbij
Blij delen jullie het nieuws dat er een kindje in je buik groeit met jullie eerste kind. De reactie kan zijn zoals je had verwacht, of niet. Hoe dan ook, eerste kinderen zullen altijd moeten wennen als een tweede kindje opeens bij ze woont.
Het is dan ook goed (maar soms lastig) om je aandacht tussen beide kids te verdelen, zodat je eerste kind niet het gevoel krijgt niet meer belangrijk voor je te zijn. Help hem of haar daarom om een grote broer of zus te worden met de volgende tips.
De oudste
1. Bereid je eerste kind zoveel mogelijk voor op de komst van een broertje of zusje
Dit doe je door hem mee te nemen in de voorbereidingen, bijvoorbeeld bij het inrichten van de babykamer, uitkiezen van babykleertjes en hem je buik te laten zien en voelen. Misschien wil hij alvast wat zeggen tegen de baby in je buik, of een kusje geven of schopjes voelen. Leg ook uit wat er staat te gebeuren. Niet alleen dat er een klein, schattig baby’tje bij jullie komt wonen, maar ook dat de baby best vaak slaapt in het begin en ook regelmatig huilt.
2. Laat je kinderen samen kroelen
Veel contact van je oudste met de tweede is fijn voor beide, maar alleen als je oudste daaraan toe is. Zorg dat je ontspannen bent er blijf erbij en vertel rustig hoe je kind het beste kan omgaan met zo’n kleine baby. Leg hem uit dat de baby het fijn vindt als hij hem zachtjes aait of een kusje geeft. Ook kan je nu aan je oudste uitleggen dat de baby moe is, als hij zijn hoofdje weg draait en dat het dan tijd is voor een middagdutje. Hebben jullie even een momentje samen.
3. Laat je oudste meehelpen in de verzorging
Zelfs een dreumes kan al meehelpen met het verzorgen van de baby, zoals een luier aangeven, meehelpen met badderen of zelfs een flesje geven. Een peuter kan kleertjes uitzoeken voor zijn broertje of zusje, haartjes borstelen of buik en beentjes insmeren met olie. Door je oudste te betrekken bij de zorg voor een broertje of zusje, voelt hij zich trots en verantwoordelijk én gezien door jou.
4. Plan een-op-een tijd in met je oudste
Zo belangrijk, want je eerste kindje is zijn positie in het gezin opeens kwijt. Hij moet de aandacht van papa en vooral mama delen met de baby en dat kan heel lastig zijn voor zo’n minimensje. Neem daarom een-op-een tijd, ga samen wat leuks doen, wandelen of boekjes lezen. Of laat hem iets kiezen om te doen, alleen met mama samen.
5. Ga rustig om met de emoties van je eerste
Het is overweldigend, zo’n baby in huis erbij. Je kind kan daarom, en zeker de eerste vier maanden, ander gedrag gaan vertonen. Zo kan hij opeens heel boos worden, of verdrietig, vaker dan anders om aandacht vragen of zelfs babygedrag gaan vertonen. Ook kan het zijn dat hij weer in bed plast. Reageer rustig op dit soort momenten en erken zijn emoties, laat hem ook weten dat die emoties er mogen zijn en laat hem vooral weten dat jullie van hem houden.
Meer lezen?
- Baby op komst: 5 x boeken om je kind voor te bereiden op een broertje of zusje
- 15x moeders over wat ze anders deden bij de opvoeding van hun tweede kind