Zoveel tijd spenderen ouders aan zorgen maken over hun kind (en het is véél)
Het begint ’s ochtends al als je uit bed stapt – misschien ook al wel daarvoor – de gedachten die door je hoofd spoken. Van kleine onbenullige dingen tot filosofische levensvragen. Je kunt je over van alles zorgen maken.
De jongste zal toch niet ziek worden? Heeft hij wat verkeerds gegeten? Of is hij schoolziek? Kijkt de oudste wel goed uit op weg naar school? Heb ik ze nou wel of niet hun gymtas meegegeven? Wie gaat de kids vanmiddag ophalen als ik weg moet naar mijn werk? Zullen we op tijd thuis zijn voor haar dansles? Zal de middelste het wel naar z’n zin hebben in groep 4?
Fulltime job
Allemaal dingen waar je je suf om kunt piekeren. En nee, dat is niet even, maar dat gaat non-stop door. Moeder ben je nou eenmaal voor dag en nacht en door dik en dun. Daar kun je niet zomaar even afstand van nemen.
Volgens deze studie blijkt dat meer ouders piekeren over hun kind. Je bent dus niet de enige. Maar wist je ook dat het ons als vaders en moeders net zoveel tijd kost als het hebben van een fulltime baan? Met dat gepieker zijn we wel 37 uur per week in touw.
De enquête van Lice Clinics of America en OnePoll onder 2000 vaders en moeders laat zien dat de gemiddelde ouder zo’n vijf uur en achttien minuten per dag kopzorgen heeft om z’n kind. Kinderen: je hebt er dus letterlijk en figuurlijk een dagtaak aan.
Toch geldt het niet alleen voor overdag, want ook ’s nachts kan het je wakker houden. Lig jij ook weleens te woelen en te draaien in bed, omdat je maar niet kunt stoppen met tobben? Dan hoor je waarschijnlijk bij de 59% van de ouders die er slapeloze nachten van hebben. Lucky you – of niet – want die nachtjes doorhalen komen nog bovenop die 37 uur per week dat je met je gedachten bij je kind bent (en bovenop je gewone werk).
Schoolstress
Waar ouders de meeste zorgen over hebben? School! Dit gaf 71% van de vaders en moeders aan, blijkt uit dezelfde studie. Ouders piekeren het langst over de veiligheid van hun kind op school, of ze er wel gelukkig zijn en of ze gepest worden. Ook luizen, de omgang met andere kinderen en schoolprestaties kunnen zorgen voor stress en slapeloze nachten.
Eigenlijk sta je dus als ouders de hele dag op standje ‘aan’. De volgende keer misschien de kinderen op tijd naar bed brengen en zelf even in de relaxmodus met een stressdetox.
Dit artikel verscheen eerder op JM Ouders