Sofie Obbens
Sofie Obbens Babynamen 10 sep 2024
Leestijd: 3 minuten

Zo vaak hebben ouders spijt van de naam die ze voor hun kind hebben gekozen

Hoe vaak hebben ouders spijt van de naam die ze voor hun kind hebben gekozen? Vaker dan je zou denken, zo blijkt uit onderzoek.

Het online mediabedrijf BabyCenter ondervroeg 478 ouders in de leeftijd van 18 tot 44 jaar die zwanger waren of kinderen hadden tot 5 jaar. Zij ontdekte dat bijna 1 op de 10 ouders wenste dat ze een andere naam voor hun kind hadden gekozen.

‘Grote spijt’

Een moeder, die haar baby Cleo noemde, behoorde tot de 9 procent die spijt had van haar keuze. Nadat ze samen met haar man de naam had gekozen, zei ze dat ze nu ‘grote spijt’ heeft: “Elke keer als iemand haar bij haar naam noemt, krimp ik helemaal ineen. Ik kan wel huilen omdat ik niet weet wat ik moet doen.”

Deze moeder is lang niet de enige. 10 procent van de moeders die aan het onderzoek meedeed, zei dat de naam van hun kind niet bij hun persoonlijkheid past. Zo vertelde een moeder aan BabyCenter: “Toen ik zwanger was van mijn zoon, noemden we hem MJ. Ik heb hem nog een paar maanden MJ proberen te noemen nadat hij geboren was. Het past gewoon niet bij hem. Uiteindelijk ben ik hem Maverick Dean gaan noemen en dat past beter bij hem. Hij is nu 3 jaar oud en we moeten het nog wettelijk veranderen. Dat zijn we wel van plan.”

Spijt van Isis

Ook onze lezeressen delen hun spijt van de gekozen voornaam. Lieke: “Mijn dochter Isis is nu 17 jaar. Toen ze geboren werd, bestond de terroristische organisatie Isis nog niet. Iedere keer als ik nu iets over aanslagen van Isis op het nieuws hoor, gruwel ik.”

Elsa

Maud noemde haar dochter ‘Elsa’, nog voordat de film ‘Frozen’ uit kwam. “We weten inmiddels allemaal hoe populair de film en de naam van de ijsprinses is. Als ik de naam in deze tijd zou moeten kiezen, had ik niet voor Elsa gekozen.” 

Wolf

Lieneke noemde haar zoon Wolf, maar vindt dit niet bij hem passen. “Bij Wolf denk je aan een stoer jongetje die houdt van rauzen. Onze zoon is rustig en zachtaardig, Wolf past niet bij hem.”

Voornaam wijzigen

Het wettelijk veranderen van de naam van een baby is een weg die sommige ouders bewandelen. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 6 procent van de ouders die stap daadwerkelijk neemt.

Hoe wijzig je een voornaam?

Een voornaam wijzigen is niet iets wat je zomaar doet. Samen met een advocaat vraag je bij de rechter een verzoek tot wijziging voornaam aan. Er moet een goede reden zijn om je verzoek door de rechter goedgekeurd te krijgen. Bijvoorbeeld de volgende redenen

  • de betekenis die de voornaam in een andere taal heeft 
  • gepest worden om de voornaam 
  • psychisch lijden onder de voornaam 
  • geslachtswijziging
  • religie
  • adoptie van een kind

Met een minderjarige tussen de 12 en 18 jaar voert de rechter een kindgesprek.

Voorwaarden voornaam

De voornaam die je kiest, mag niet: 

  • ongepast zijn, bijvoorbeeld een scheldwoord of een woord zoals tafel of stoel 
  • hetzelfde zijn als een bestaande achternaam behalve als dit een gebruikelijke voornaam is 

Roepnaam

Mocht je dit allemaal niet zien zitten, dan kun je ook voor een simpeler alternatief kiezen. Geef je kindje een roepnaam. Een roepnaam wordt vaak niet officieel vastgelegd, maar in de praktijk wel gebruikt. Dus heet je zoontje Mees, maar wil je hem toch liever Bram noemen? Dan kan dat!

Lees hieronder 6x waarom ouders spijt hebben van de gekozen babynaam.

Nathalie heeft spijt van de babynaam: ‘Hij is één van de vier’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme