5 dingen waar ouders over opscheppen, die eigenlijk niets met ouderschap te maken hebben
Het eerste levensjaar van je baby zit vol met mijlpalen, groot en klein. Aangezien die mijlpalen dienen als houvast voor de ontwikkeling en daarmee als bevestiging dat alles in orde is, zijn we als ouders nogal geneigd om onze kinderen met anderen te vergelijken. Dat gaat soms zo ver, dat ouders opscheppen over dingen die eigenlijk niets met het ouderschap te maken hebben.
“Kan jouw baby al wijzen? Nee, niet? Oh, de mijne wel hoor.”
Ontwikkeling van je kind
Onlangs was ik bij het consultatiebureau toen de kinderarts vroeg of mijn eenjarige zoon al kon wijzen. “Nee”, antwoordde ik aarzelend, “Maar hij kan wel al klappen en zwaaien, telt dat ook?” Het bleek voor de kinderarts reden genoeg om me op het volgende te wijzen. “Je moet het zo zien: zolang je kind in ontwikkeling is, op welke manier dan ook, is het goed.”
Kind met andere kinderen vergelijken
Ook wees ze me op het feit dat het niet zoveel zin heeft om de ontwikkeling van je kind met die van andere kinderen te vergelijken. “Vergelijk de vooruitgang van je baby niet met de vooruitgang met andere baby’s. Het is meer dan oké – en normaal – dat je baby zijn eigen tempo heeft.” We herhalen maar even: het eigen tempo van je baby is goed genoeg.
Ouders opscheppen over niet-gerelateerde opvoedingszaken
“Het grappige is dat ouders vaak opscheppen over dingen die helemaal niets met opvoeden en het ouderschap te maken hebben”, ging ze verder. Volgens haar scheppen ouders het meest op over vijf dingen:
- Doorslapen (“Die van mij sliep al na zes weken door!”)
- Goede eter (“Mijn kind eet alles.”)
- Rollen, kruipen, optrekken, staan en lopen ( “Mijn dochter kon met drie maanden al rollen.”)
- Zindelijk (“Mijn zoon ging echt probleemloos over op het potje.”)
- Makkelijke baby (“Beide kinderen hebben echt bijna nooit gehuild.”)
“Ja, je kunt goede slaapgewoonten ontwikkelen en bezig zijn met slaaptraining die past bij de leeftijd, maar sommige baby’s zijn gewoon betere slapers dan andere. Er is echt niets dat je daar aan kunt doen. Ja, je kunt borstvoeding geven en bij een lactatiedeskundige aankloppen, maar uiteindelijk ligt het borstvoedingsvermogen bij de baby. Je kunt je stipt aan de buiktijd houden en alles doen wat je moet doen en toch een baby met een ontwikkelingsachterstand hebben.”
De dingen waar je trots op kunt zijn? Een vriendelijk en respectvol kind. Een peuter die zijn speelgoed deelt. Een zoon met goede manieren. Dit zijn dingen waar je ouderschap direct aan heeft bijgedragen. Het voldoen aan bepaalde stipjes op een tijdlijn heb je echter minder in de hand.
Wees de beste ouder
Moraal van het verhaal? Vergelijk de voortgang van je baby niet met die van anderen en neem ongerechtvaardigde adviezen en opmerkingen met een korreltje zout. De andere ouder bedoelt het waarschijnlijk goed en is gewoon nieuwsgierig naar je kind. “Het is belangrijk om te onthouden dat jij de beste ouder bent die je kind zou kunnen hebben”, sluit mijn kinderarts haar peptalk af. “Bij echte zorgen over een ontwikkelingsachterstand, kun je bij je huisarts terecht. Niet bij die ene vriend van een vriendin wiens peuter een ware genie is.”