Marleen Staal
Marleen Staal Opvoeden 17 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Aha! Dit is waarom ouders in de derde persoon tegen hun kind praten

“Nee, geen zandkoekje met wormen voor mama. Mama heeft genoeg!” Betrap jij jezelf er ook vaak op dat je in de derde persoon aan het praten bent tegen je kind? Je bent niet de enige ouder die dit doet. Behalve dat dit heel natuurlijk is, is het ook nog eens heel gezond.

Behalve een hoog piepstemmetje opzetten, zijn ouders ook een ster in het praten over zichzelf in de derde persoon. Waarom we dat doen, dat weet bijna niemand, maar we geven onszelf er massaal aan over. Of nou ja, er is wel iemand die dit zich ook afvroeg en er onderzoek naar heeft gedaan.

Derde persoon

In 2014 welteverstaan. Ethan Kross deed een studie naar het gebruik voornaamwoorden bij mensen die kampen met angsten. Hij kwam er tijdens het onderzoek achter dat mensen die in de derde persoon praten dit vaak doen om meer zelfvertrouwen te krijgen en dat dit helpt om om te gaan met stressvolle situaties. In 2017 deed Kross opnieuw onderzoek en bevestigde deze theorie met hersenscans die aantoonden dat mensen een zekere cognitieve controle uitvoeren op emoties wanneer ze praten in de derde persoon.

Zelfverzekerder als ouder

Kross zei erover: “Praten in de derde persoon zorgt ervoor dat mensen zich kunnen voorstellen hoe ze eruit zien vanuit het perspectief van het publiek dat naar hen kijkt.” En dat is eigenlijk wat er ook gebeurt als je in derde persoon praat tegen je kind.

Als ouders dit doen, maken ze zich eigenlijk los van een emotionele situatie waardoor ze hier anders op kunnen reageren, aldus Kross. Oftewel, praten in de derde persoon helpt ouders hun onzekerheid af te schermen tegenover hun kinderen zodat ze zelfverzekerder reageren. En kinderen reageren op hun beurt hier weer positiever op dan wanneer ouders dit niet doen.

Nuttig voor jonge kinderen

Daarnaast kan het praten in de derde persoon ook nuttig zijn voor jonge kinderen om het gebruik van voornaamwoorden te leren. Maar hoe fijn het kan zijn voor ouders om wat zelfverzekerder te raken door in de derde persoon te praten, kan dit voor kinderen juist ongezond zijn.

Nadeel

Als je kind je nadoet en ineens ook in de derde persoon over zichzelf praat, kan hij of zij bijvoorbeeld zijn of haar rol in relaties minder goed verwoorden en zichzelf uiteindelijk meer als individu zien in plaats van  als onderdeel van een groter geheel. Gevolg? Je kind zou te snel op kunnen groeien, want misschien niet altijd gunstig is.

Pick your moment

Het beste wat je daarom als ouder kan doen is om praten in de derde persoon alleen op strategische momenten in te zetten. Wanneer je bijvoorbeeld een beetje gestresst bent of je kind helpt beter te leren praten. Daarbuiten is het verstandig om zo ‘gewoon’ mogelijk te praten.

4 tips om een zelfverzekerd kind op te voeden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme