Redactie
Redactie Mind 28 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom oude vriendschappen van onschatbare waarde zijn

We hebben bijna allemaal wel iemand waar we al ons hele leven bevriend mee zijn. Het is iemand waarmee we zijn opgegroeid en waar we lief en leed mee hebben gedeeld. In de jaren die volgden hebben we natuurlijk ook andere vriendschappen gesloten. Maar of die hetzelfde zijn als deze oude vriendschappen?

De functies van relaties

Volgens Susan Krauss Whitbourne – een psychologie professor aan de University of Massachusetts – is er maar weinig onderzoek gedaan naar de kwaliteit en de aard van volwassen vriendschappen. Wel noemt zij een belangrijke theorie die ons inzicht geeft in de betekenis van oude vriendschappen. Het gaat om de socio-emotionele selectiviteitstheorie (SST) ontwikkeld door Stanford psycholoog Laura Carstensen.

De theorie baseert zich op het idee dat relaties twee functies hebben: een informatieve functie en een emotionele functie. De informatieve functie kan door vrijwel iedereen vervuld worden. Wil je weten waar ergens een leuk restaurant zit? Dan vraag je dat toch gewoon op straat? Of misschien heeft je collega nog een leuke tip.

De emotionele functie wordt vaak vervuld door mensen die dichtbij ons staan, zoals vrienden en familie. Ze geven je geen informatie, maar een goed gevoel. Jeugdvrienden al helemaal. Volgens Krauss doen oude vrienden ertoe omdat ze onze diepste emotionele behoeften voor connectiviteit vervullen. Het is niet alleen dat we ons comfortabeler bij ze voelen, maar ze weten ook precies hoe ze ons goed laten voelen.

There is no friend like an old friend

Wat ik persoonlijk zo fijn vind aan het hebben van een jeugdvriendin is dat ze mijn familie kent. Als ik vertel over ‘die ene tante uit Guatemala’ of mijn nichtje dat een nieuw vriendje heeft weet ze precies wat ik bedoel. Het is ook één van de redenen waarom jeugdvrienden volgens klinisch psycholoog Scott Bea zo waardevol zijn.

Tegen The Huffington Post zei ze het volgende: ‘Of het nu gaat om de hartverwarmende band die we met onze moeders hebben, of de soms gespannen dynamiek met een specifieke broer of zus; jeugdvrienden hebben uniek inzicht in onze familie relaties zoals niemand anders dat heeft. Het is die kennis dat banden soms sterker maakt dan vele andere relaties.’

The Book of Life

Het probleem met jeugdvrienden is dat je elkaar soms uit het oog verliest. Vroeger woonde je nog bij elkaar in de buurt en zat je op dezelfde sport. Maar in de loop der jaren is er veel veranderd: misschien ben je wel naar de andere kant van het land verhuisd en heb je het tegenwoordig zo druk met je kinderen en werk dat het contact een beetje verwaterd is.

In The Book of Life is te lezen waarom het toch behulpzaam kan zijn om contact te houden met deze vrienden van vroeger. Ze worden neergezet als ‘beschermheren van herinneringen’. Wat hiermee wordt bedoeld? Jeugdvrienden kennen de eerdere versies van onszelf die niet iedereen te zien krijgt, maar die zeer belangrijke inzichten bevatten.

Vaak houden we alleen vast aan onze huidige visie, omdat we de wereld bekijken vanuit wie we nu zijn. En daarmee vergeten we de oude maar ook cruciale wijsheden die we hebben verkregen in eerdere fases. Oude vrienden helpen ons daaraan herinneren.

Contact onderhouden

Wil je oude vriendschappen graag een boost geven? Belangrijk is dat je moeite blijft doen om in contact te blijven. Het is verleidelijk om een belletje of appje uit te stellen. Ieder keer denk je ‘ah, dat doe ik morgen wel’ of ‘als de rust op werk is wedergekeerd ga ik .. wel eens bellen voor een lunchafspraak’. Helaas komt van uitstel vaak afstel. Wat je kunt doen om dit te voorkomen? Prik een vaste dag (bijvoorbeeld eens per maand) om met elkaar te bellen of af te spreken. Wedden dat jullie niet uitgepraat raken?

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology TodayHuffington PostThe Book of Life

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme