Kiki Meijer
Kiki Meijer Baby 5 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Osteopathie bij huilbaby’s: ‘Hij is een ander kind geworden’

Vrijwel alle baby’s huilen. Maar soms huilt een pasgeboren baby wel heel erg veel en weet je even niet meer wat je ermee aan moet. Rian (35) zat precies in deze lastige situatie. Osteopathie gaf haar en de huilbaby een uitweg.

Een osteopaat kan baby’s helpen met verschillende klachten. Osteopaten zoeken naar blokkades in het lichaam en verhelpen deze door middel van zachte technieken, zoals zachte handgrepen die ervoor zorgen dat de doorbloeding en bewegelijkheid van spieren en organen worden hersteld. Een osteopaat zorgt ervoor dat het zenuwstelsel minder overprikkeld raakt en kan daardoor de huilklachten verhelpen.

Huilbaby

“De bevalling van mijn kind kwam niet vanzelf op gang”, vertelt Rian. “Na 41 weken zwangerschap ben ik uiteindelijk ingeleid. Daardoor ging het laatste deel van de bevalling heel snel. Mijn kind was erg groot, namelijk 56 centimeter en 4600 gram. Mede daardoor zat hij met zijn schouders vast achter mijn schaambot (schouderdystocie). Normaal gaat een schedel van een baby tijdens de geboorte langzaam over elkaar tijdens de uitdrijving en gaat het vervolgens langzaam weer uit elkaar.

Doordat mijn bevalling zo snel verliep, ging de schedel bij mijn kind te snel over elkaar en kon het nadien niet meer makkelijk uit elkaar. Mijn kind huilde vanaf twee weken na de bevalling héél erg veel. Vanwege de coronalockdown konden we toen lang niet overal terecht. In die weken daarna werd het alleen maar erger. Het huilen werd krijsen en mijn kind was continu gespannen. Tijdens dat krijsen, stopte hij soms ‘zomaar’ met ademhalen. Eerst werd hij vuurrood door het huilen om vervolgens ineens helemaal stil te zijn, wit weg te trekken en niet te ademen.

Op dit soort momenten moest ik echt even in zijn gezicht blazen of tikken om hem weer te laten ademen. Met deze klachten zijn we via de huisarts bij een kinderarts in het Medisch Spectrum Twente terecht gekomen. Daar dachten ze aan een onrijp ademhalingssysteem en dat zou vanzelf beter moeten gaan. Dat vonden wij niet logisch, aangezien hij groot en sterk was en pas na 41 weken geboren werd.”

Osteopathie

Na een tijdje werden de coronaregels soepeler en kon Rian eindelijk naar een osteopaat. “Zij voelde dat de schedel van mijn kind nog over elkaar zat door de snelle bevalling. Daarnaast voelde ze erg veel spanning in zijn lijf, wat een gevolg kan zijn van de schouderdystocie. Al die spanning veroorzaakte ook die ademstops. Haar uitleg was: fight-flight-freeze, net als bij dieren.

Als een dier wordt aangevallen, kan het soms als ‘dood’ gaan liggen door de spanning om na een korte tijd gewoon weer op te staan en verder te gaan. Dit is wat Noud dan ook deed, door te veel spanning even een time out van het lichaam om daarna weer verder te gaan.

De osteopaat heeft zijn schedel weer goed kunnen zetten en heeft een heel groot deel van die spanning uit zijn lijf kunnen halen. Hierdoor ging het langzaam weer wat beter. Uiteindelijk heeft hij ook nog energetische therapie gehad, dit was het laatste zetje dat hij nodig had! Daarna was het echt een ander kind, godzijdank! Hij kon zich ontspannen en gelukkig zelf in slaap vallen.”

Osteopathie bij baby’s: voor welke klachten kan het helpen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme