17x opvoedkundige tips die je vooral heel hard moet negeren
Eenieder die een zin begint met ‘Ik heb zelf geen kinderen, maar…’ mag je zonder pardon afkappen. Dat geldt echter ook voor mensen die wél kinderen hebben en denken dat onderstaande tips op enige manier bruikbaar zijn. Dat zijn ze namelijk niet.
Deze tips kun je volgens ons namelijk het beste gewoon negeren.
Opvoedkundige tips
Deze opmerkingen gaan het ene oor in, en het ander oor net zo snel weer uit.
1. ‘Als het koud is, blijf dan vooral binnen’
Gel*l. Er is niet zoiets als ‘het is te koud’; er is louter zoiets als ‘te koud gekleed zijn’. Tenzij het met bakken uit de hemel komt vallen of het -15 is, is het eigenlijk altijd een goed idee om met je kinderen naar buiten te gaan, al is het maar even. Kinderen die vaker buiten zijn, zijn minder vaak ziek en kunnen doorgaans meer energie kwijt.
2. ‘Wil je baby niet slapen? Laat ‘m dan vooral even huilen’
Het gaat er niet eens zozeer om of het wel of niet een goed idee is, het gaat erom dat eigenlijk niemand hier tips over zou moeten geven, omdat je vooral lekker moet doen waar jij je goed bij voelt. En als je kind laten huilen tegen je moedergevoel indruist, doe het dan vooral niet.
3. ‘Pak je baby niet elke keer op dat ‘ie huilt’
Zie #2.
4. ‘Probeer een driftbui bij je kind te allen tijde voorkomen’
Toegegeven, het is zeker niet het leukste aspect van het ouderschap, maar wel iets wat er onherroepelijk bij hoort – en goed is. Om meerdere redenen is een driftbui een godsgeschenk (ja, het staat er echt).
. ‘Slaapt je kind na een jaar nog niet door? Dan zou ik me maar eens zorgen gaan maken’
Dikke doei, dikke onzin.
6. ‘Zeg eens tegen je zoon dat ‘ie niet zo wild moet doen’
Natuurlijk moet je een jongen tot de orde roepen als ‘ie een klaslokaal compleet eigenhandig verbouwt of de hele buurt bij elkaar schreeuwt, maar dan wel graag met iets meer begrip en compassie voor het feit dat jongens nou eenmaal meer energie hebben dan meisjes – en dat dus ook kwijt moeten kunnen. Wat dat betreft was de SIRE-campagne vorig jaar een schot in de roos.
7. ‘Zeg eens tegen je dochter dat ze niet zo wild moet doen’
Daar is dan weliswaar (nog) geen SIRE-campagne voor geweest, maar feitelijk geldt voor ons hetzelfde: een meisje dat energie kwijt moet, moet energie kwijt.
8. ‘Stop met je kind te veel complimenten te geven’
Prima dat er mensen zijn die beweren dat dat wellicht contraproductief zou werken, maar wat ons betreft mag je daar gewoon de vloer mee aanvegen – met die mensen, niet met de complimenten.
9. ‘Je moet je kind niet teveel overladen met knuffels en kusjes’
Zie #8. En dit artikel.
10. ‘Je moet niet te vaak tegen je dochter zeggen dat ze zo knap is, daar wordt ze arrogant van’
Mijn motto luidt: liever een arrogant kind dat ik af en toe iets in moet dammen, dan een meisje zonder zelfvertrouwen dat wanhopig zoekt naar bevestiging.
11. ‘Chanteer jij je kind? Wat slecht’
Prima, dan noemen we het ‘belonen’.
12. ‘Je kind straf geven is hopeloos uit de tijd’
Allemaal mooi en aardig dat we anno 2018 meer van het polderen en onderhandelen zijn met kinderen, maar laten we ook weer niet overdrijven: af en toe een straf – let op: daar staat geen lijfstraf – is niet alleen prima acceptabel, maar eerder broodnodig.
13. ‘Je kind moet naar de crèche, anders leert ze geen sociale omgangsnormen’
Echt waar, die leert ze op een gegeven moment heus wel, daar hoeft ze niet per se voor naar de crèche. Als je het leuk vindt en het goed uitkomt (en financieel haalbaar is), moet je het vooral doen – maar niet omdat je bang moet zijn dat je kind anders een enorme einzelgänger wordt.
14. ‘Zet een stout kind vooral in de hoek/op de gang om even af te koelen’
Er zijn deskundigen die graag wijzen op de nadelige impact van een time-out, net zoals er deskundigen zijn die zeggen dat dat allemaal wel meevalt. Bottom line is dat ‘in de hoek staan’ vroeger meer gebruikelijk was dan nu, omdat we nu meer in het opvoedkundige tijdperk van praten en uitleggen leven. Wat niet wil zeggen dat een time-out per definitie slecht is, maar zeggen dat het de enige manier is om je kind iets bij te brengen, klopt niet (meer).
15. ‘Laat je kind opa en oma netjes een kus of knuffel geven als ze weggaat, een high five is zo onpersoonlijk’
Niet waar, heel erg niet waar. Als een kind aangeeft geen zin te hebben in fysiek contact in de vorm van een kus of knuffel, moet je hem of haar daar nooit toe dwingen. Het gaat erom dat er wel beleefd dag gezegd wordt, maar op welke manier, dat mag een kind toch echt zelf bepalen.
16. ‘Zorg dat je veel leuke dingen plant op vrije dagen, anders vervelen je kinderen zich’
Zich af en toe stierlijk vervelen is uitermate goed voor kinderen, weten we inmiddels.
17. ‘Is je kind al drie en nog niet zindelijk? Nou ja zeg, dat is gek’
Nee hoor, dat is het helemaal niet. En nu terug je hok in.