Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 13 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Deze dingen kunnen we leren van de Scandinavische opvoeding

Het mooie Scandinavië heeft een bepaalde kijk op de opvoeding van kinderen. Dat zie je al aan het lange verlof dat beide ouders krijgen als zij net een kindje hebben gekregen. Ook voeden zij net even anders op dan wij dat doen met onze kinderen. Deze dingen kunnen we leren van de opvoeding in Scandinavië.

Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen: ze doen sommige dingen nét even anders.

Deze dingen kunnen we leren van de opvoeding in Scandinavië

Van de volgende opvoed skills kunnen wij best wat leren.

Je baby buiten laten slapen

De Scandinaviërs vinden het de normaalste zaak van de wereld om hun kind, hoe klein ook, buiten te laten slapen. En we snappen wel waarom, want zeg nou zelf: slaapt jouw baby ook niet heerlijk als jullie met de kinderwagen een wandeling maken? In landen als Denemarken en Zweden laten ouders hun kinderwagen met baby zelfs buiten staan als ze zelf een winkel in gaan. Niemand die daar raar van opkijkt.

Nou zeggen wij niet dat je dat moet doen hier in Nederland, maar je kan wel denken aan een veilige buiten slaapplek zoals een speciaal daarvoor ontwikkeld babyhuisje (wordt ook wel Lutje Potje genoemd). De voordelen van zo’n huisje (dat je zelf kan huren voor de tijd dat je kindje dutjes doet) is dat je baby veilig ligt, vitamine D opdoet, langer en dieper slaapt en gezonde lucht inademt.

Oh, en kou bestaat niet volgens Scandinavische ouders: warme kleding wel.

Scandinavische kinderen zijn altijd buiten

Het is een gegeven: kinderen uit Denemarken, Zweden of Noorwegen zijn het grootste deel van de dag buiten. Spelen in de natuur, eten in de natuur en dus zelfs slapen in de natuur.

Scandinavische ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen contact maken met de natuur, omdat het zowel fysiek als mentaal gezond is en kinderen heerlijk zichzelf kunnen zijn buiten (denk aan rondrennen, springen, gek doen, geluid maken, zonder dat iemand daar last van heeft). Zelfs als het koud is of een beetje regent, gaan ze naar buiten. Want, daar is ‘ie weer: slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel.

Zo lang mogelijk spelen

Onze kinderen zijn vanaf vier jaar leerplichtig, in Scandinavië gaan kindjes pas vanaf zes of zelfs zeven jaar naar school. Scandinaviërs vinden dat kinderen zo lang mogelijk moeten spelen, voordat ze moet leren en presteren. Trouwens, dat presteren hoeft ook niet eens, want toetsen en testen doet ze daar niet. Kinderen groeien in hun eigen tempo. Kind zijn en genieten van het leven vinden de Scandi ouders (en de overheid) het belangrijkste. Nu kan je (helaas) niets veranderen aan de leerplichtige leeftijd, maar je kan je kind wel lekker zijn eigen gang laten gaan en niet te gericht zijn op presteren. En hem lekker laten spelen zolang hij dat zelf wil.

Niet te moeilijk doen over gender

De meeste ouders die een kindje krijgen, weten het geslacht niet tot de baby geboren is. Ook worden jongens en meisjes gelijk behandeld in de opvoeding en is de geboortebox die ouders in sommige Scandinavische landen krijgen, geheel genderneutraal.

Merken maken neutrale spullen, nooit roze voor meisjes en blauw voor jongens. En zelfs kleuterscholen maken korte metten met genderstereotypen. Kinderen worden niet aangesproken met ‘jongens en meisjes’ en er zijn evenveel vrouwelijke als mannelijke leerkrachten. Speelgoed ligt door elkaar, dus er is geen poppenhoek of bouwhoek. Dit kan je zelf thuis ook toepassen, zodat je kind kan opgroeien in een neutrale, veilige omgeving en kan zijn wie hij/zij/het wil zijn.

Lees hier ook het verhaal van Ida die vertelt hoe bevallen gaat in Noorwegen.

Babynamen inspiratie: 22 namen uit Scandinavië (mét betekenis)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme