Wat als je als ouders niet op één lijn zit met opvoeden?
De slapeloze nachten periode, de twee-is-nee-fase, de peuterpuberteit: allemaal fases waar je als nieuwbakken ouders doorheen moet. Het echte opvoeden begint, maar dan merk je dat jullie als ouders totaal niet op één lijn zitten, waardoor irritaties naar elkaar ontstaan.
Hoe ga je daarmee om? En is het wel nodig om op één lijn te zitten?
Één lijn trekken in de opvoeding: ja of nee?
Goed nieuws: beide op één lijn zitten met opvoeden, is niet nodig en waarschijnlijk ook onmogelijk. Jullie hebben alle twee een bepaald idee over de opvoeding en een groot deel daarvan komt voort uit je eigen opvoeding. Je hebt beide een ander voorbeeld gehad en je weet dus heel goed hoe je het wel of juist niet wilt doen bij je eigen kind. Daarnaast leren kinderen zo ook dat mensen dingen anders aanpakken en dat iets dus op verschillende manieren kan.
Bespreek jullie ideeën over opvoeden met elkaar
Jullie hebben je eigen ideeën over het opvoeden van je kind. Vaak kijken ouders naar hoe ze zelf zijn opgevoed en pakken daar de positieve en negatieve kanten uit. Bespreek dit met elkaar. Praat over de normen en waarden die jullie beide belangrijk vinden om aan je kind mee te geven. En wat vind je verder belangrijk? Door naar elkaar te luisteren en open te staan voor de ideeën van een ander, vormen jullie een opvoeding waar jullie beide achter staan. Maar nogmaals: die hoeft niet helemaal op een lijn te liggen.
Maak samen een aantal basisregels waar jullie je beide aan houden
Een kindje weet heel goed wat wel en niet mag op de opvang of bij opa en oma, dus ook bij jullie als ouders. Stel daarom een aantal basisregels op, waar je kind zich aan moet houden bij jullie. En hanteer die regels beide consequent, dan weet iedereen waar die aan toe is. Basisregels gaan van ‘wanneer en hoe lang mogen de kids tv kijken’ tot ‘mogen ze wel of niet snoepen’. Zo rent je kind niet naar papa als mama ‘nee’ heeft gezegd of andersom.
Deel jullie frustraties
De irritaties en frustraties die jullie naar elkaar hebben, maar ook die naar jullie kids. En kijk dan wat anders kan en hoe jullie dat het liefst zouden willen oplossen samen, zodat iedereen blij is. Het is niet makkelijk, opvoeden, maar door met elkaar te blijven praten en schakelen, is het wel heel leuk om je kids vervolgens te zien opgroeien tot mooie, zelfstandige persoonlijkheden.
Boos worden op je kind: 5 manieren om niet die schreeuwende moeder te zijn