Eerste Hulp Bij Opruimen: Wat kun je doen met versleten of kapotte kleding?
Wat zou het leven nóg mooier zijn als er kleding bestond dat voor altijd mooi zou blijven – maar helaas, dat is niet het geval. Na veel dragen, wassen en drogen, raken de meeste kledingstukken op den duur toch echt versleten. Soms is het tijd dat die kledingstukken langzaam maar zeker uit je kast zullen verdwijnen, maar wat moet je ermee doen?
De cijfers liegen er niet om: jaarlijks gooien we in Nederland zo’n 124 miljoen kilo textiel in de vuilnisbak. Dat wordt verbrand, en dus niet gerecycled. En dat terwijl het percentage van textiel dat gerecycled kan worden jaarlijks wel 70% is. Zonde dus.
Onwetendheid
Men denkt dat versleten kleding nog veel in de vuilnisbak wordt gegooid door onwetendheid. Hoewel er op textielbakken wel staat wat er wel en niet in mag, weten veel mensen gewoon niet wat je nou wel en wat je niet in zo’n bak kunt gooien. Zo moet ik toch ook iedere keer even op Google spieken als ik bij het uitzoeken van mijn kledingkast ook kleding tegenkom met gaten, kan dat nou wel of niet in de textielbak aan het einde van de straat? Dit kun je allemaal doen met versleten kleding:
Check wat in de textielbak bij jou in de buurt kan
Sommige mensen denken dat kapotte of versleten kleding, bedtextiel, gordijnen, handdoeken of zelfs losse lapjes niet gerecycled kunnen worden, maar dat kan wel degelijk! Gooi het dus niet in de vuilnisbak, maar check of het bij de textielcontainer in jouw buurt kan. Negen van de tien keer mag je namelijk ook gewoon kapotte of versleten textiel in de bak gooien. Het hoeft alleen maar schoon (zonder verf- en olievlekken) en droog te zijn. Wist je wel dat je ook riemen, petten, knuffels, gordijnen én poetslappen in de textielbak mag gooien?
Kledingcontainer in de H&M
H&M ziet alles wat van textiel is als een waardevolle grondstof, dus ze verzamelen dat maar al te graag. Je kunt je tas met oude kleding of huishokdtexitle inleveren bij de kassa van een H&M-winkel. Dit textiel hoeft niet van H&M zelf te zijn, en je mag het ook inleveren als het kapot of versleten is. Verkleurde lakens, shirts met gaten en zelfs die ene sok wat geen sok meer is, mag je inleveren. Ook leuk: voor elke tas met gebruikt textiel die je inlevert, krijg je een 15% kortingsbon op een artikel naar korting. Ben je Club member? Dan krijg je zelfs twee kortingsbonnen.
Kijk of er huis-aan-huis textiel wordt opgehaald in jouw buurt
In sommige gemeenten ontvang je een speciale plastic zak, waar vervolgens instelling huis-aan-huis textiel zullen inzamelen. Kijk eens of dat toevallig bij jou in de buurt het geval is.
Hergebruik oud textiel
Je zou natuurlijk ook kunnen kijken of je zelf nog het oud textiel kunt hergebruiken. Gebruik bijvoorbeeld oude, versleten shirts als poetsdoeken voor schoenen, maak poetslappen en vaatdoekjes van oude handdoeken of tover oude t-shirts of restlapjes om in slabbetjes.
Wat doe jij met versleten of kapot textiel? Laat het ons weten op het Mamaforum!