veraguldemeester
veraguldemeester Ouderschap Gisteren
Leestijd: 3 minuten

Opgebiecht… ‘Ik pak dingen waar mijn kind lang niet mee gespeeld heeft weer in voor Sinterklaas’

In de rubriek Opgebiecht… komt er elke week een moeder of vader aan het woord met iets wat zij willen opbiechten. Of ze nou iets is over vroeger, over hun kind of over het ouderschap. Deze ouders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is dat ze iets willen opbiechten.

Deze week spreken we met Estella (31). Estella pakt de dingen waar haar kind lang niet mee heeft gespeeld weer in voor Sinterklaas. 

“Ik heb een dochtertje van 3 en zij is altijd al dol geweest op Sinterklaas. Dit jaar voelt het feest net iets anders voor mij. Financieel zit ik in zwaar weer, waardoor grote cadeaus kopen niet haalbaar is. Mijn oplossing? Ik pak oud speelgoed van mijn dochter gewoon weer opnieuw in.

Overal speelgoed

Mijn dochter heeft zoveel speelgoed dat ze met meer dan de helft nooit speelt. Van poppenhuizen tot puzzels en klei tot kleurboeken, het ligt allemaal ergens in een hoekje te verstoffen. Ik heb een paar keer geprobeerd om dingen weg te doen, maar zodra ik iets in een doos stop, wil ze er ineens wél mee spelen. Dus dat doe ik niet meer. Toen ik een paar weken geleden nadacht over pakjesavond, bedacht ik ineens: waarom koop ik iets nieuws als ze al zoveel heeft? Ze speelt toch maar met een klein deel van wat ze heeft.

Geldzorgen

Ik ben een alleenstaande moeder en sinds een paar maanden werk ik minder uren. Dat heeft mijn portemonnee flink geraakt. Normaal gesproken spaar ik het hele jaar voor sinterklaascadeaus, maar dat zat er dit keer niet in. Ik wil mijn dochter niet teleurstellen, dus moest ik creatief zijn.

Slim hergebruik

Ik besloot stiekem speelgoed, waar mijn dochter al maanden niet naar omgekeken had, opnieuw in te pakken. Ik koos dingen waarvan ik zeker weet dat ze niet doorheeft dat ze het al heeft. Zoals een pop die in de kast lag en een kleurboek dat nog helemaal leeg was. Ik poetste alles netjes op en pakte het in met vrolijk papier. Het ziet er nu uit als gloednieuwe cadeaus.

Gemengde gevoelens

Hoewel ik blij ben dat ik cadeautjes heb, voel ik me ook ergens schuldig. Ik vraag me steeds af of ik haar voor de gek houd. Maar tegelijkertijd weet ik dat ze op deze leeftijd vooral blij is met het uitpakken en niet kijkt naar wat er precies in zit. Ik hoop maar dat ze het niet doorheeft en gewoon geniet van de avond.

Een leerzame les

Ze heeft echt geen bergen speelgoed nodig om gelukkig te zijn. Het gaat om het plezier van het samenzijn, de liedjes en de magie van Sinterklaas. Dat probeer ik mezelf ook steeds voor te houden. Het maakt niet uit of het een nieuwe pop is of een oude.

Hoop voor de toekomst

Toch hoop ik dat ik volgend jaar weer iets nieuws kan kopen. Het voelt nu een beetje als een noodoplossing, al weet ik dat mijn dochter er waarschijnlijk niks van merkt. Voor nu ben ik gewoon blij dat ik op deze manier toch een mooie pakjesavond voor haar kan regelen. Want uiteindelijk is dat het belangrijkste.”

Elk gezin heeft zijn eigen afspraken en tradities rondom het sinterklaasfeest. De één pakt groots uit en de ander viert het helemaal niet. Wij vroegen ons af wat Famme-lezeressen gemiddeld per kind uitgeven op pakjesavond.

Sinterklaas met peuter vieren? ‘De verwondering in de ogen van mijn peuter is onbetaalbaar’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme