Het huiluurtje van je baby: dit kun je eraan doen
Veel ouders herkennen het avondlijke huiluurtje van hun baby, waarbij zelfs de buren meegenieten van het luide gehuil. Maar waar komt dit huiluurtje vandaan en hoe ga je er als ouder mee om?
Meestal is er niets ernstigs aan de hand tijdens een huiluurtje, maar het kan toch erg stressvol zijn. Sommige moeders ervaren zelfs een postpartum rage. Daarom is het nuttig om meer te weten over de oorzaken en hoe je deze momenten kunt aanpakken. Dit helpt niet alleen jou en je baby, maar maakt ook de buren blij.
Inhoudsopgave
Oorzaken van een huiluurtje van je baby
Voor iedere ouder die geen idee heeft waar we het over hebben: we zijn jaloers op je (maar dat terzijde). Een huiluurtje is namelijk niets meer dan een periode waarin je baby veel huilt zonder duidelijke reden. Vaak komen deze huilbuien voor bij baby’s of jonge kinderen, meestal aan het einde van de middag of vlak voor het slapen gaan. Een aantal oorzaken kunnen een rol spelen.
Een onrustige omgeving
Omgevingsfactoren spelen een grote rol in de gemoedsrust van je baby. Een klein voorbeeld: als redacteur van Famme woon ik in het buitenland. Telkens wanneer ik mijn baby thuis (in zijn vertrouwde en rustige omgeving) naar bed breng, geeft hij geen kick. Sterker nog, hij valt na zijn laatste flesje met een grote, tevreden lach op zijn gezicht in slaap. Neem ik mijn baby echter mee naar ons huis in Nederland (voor je beeldvorming: midden in het drukke Amsterdam), merk ik een groot verschil in zijn gemoedstoestand. Dan is hij onrustiger voor het slapen gaan en huilt hij zelfs meer in de avonden.
Je baby heeft nog honger
Je baby ontwikkelt zich elke dag, wat betekent dat zijn behoeften veranderen. Was gisteren 60 melk voor het slapen nog genoeg, dat kan kan vandaag ineens 120 ml zijn. Als baby’s niet genoeg te eten krijgen, kunnen ze onrustig worden en gaan huilen. The point of the story: de behoeften van je baby zullen iedere dag veranderen en zijn afhankelijk van ontwikkelingen hun leeftijd, groeispurten, of hoe actief ze zijn geweest.
Behoefte aan fysiek contact
Hoewel de ene baby afhankelijker kan zijn dan de andere, hebben alle baby’s één gemeenschappelijke behoefte: fysiek contact. Of het nu gaat om knuffelen, wiegen, troosten of simpelweg op de borst liggen; al deze vormen van fysiek contact zijn belangrijk voor je baby.
Om je baby ‘s avonds rustig en tevreden te houden, kan het helpen om gedurende de dag veel knuffelmomenten in te lassen. Niet alleen fijn voor je baby; ook heerlijk voor jou om je baby dicht bij je te hebben. Heb jij geen tijd om op de bank te hangen met je kleintje? Neem je baby dan mee in een draagzak: zo heb jij je handen vrij en ben je toch dicht bij je baby – zelfs op drukke momenten.
Ze zijn oververmoeid
Wanneer baby’s oververmoeid zijn, kunnen ze ‘s avonds behoorlijk huilen. Dit kan gebeuren als je baby overdag niet voldoende slaapt of als zijn slaapritme verstoord is. Het is ook mogelijk dat je baby te veel prikkels heeft ontvangen gedurende de dag, wat kan bijdragen aan oververmoeidheid.
Een belangrijke side note: soms kun je hier als ouder weinig aan doen. Zelfs als je de hele dag binnen blijft om je baby niet te veel prikkels te geven, kan hij alsnog oververmoeid raken en ‘s avonds een huiluurtje hebben. Opgroeien kost veel energie, en vooral tijdens ontwikkelingssprongetjes heeft je baby extra veel energie nodig.
Tips bij een huiluurtje van je baby
Een kleine recap: huiluurtjes zijn normaal en komen vaak voor. Jij bent dus geen slechte moeder als jouw kindje ‘s avonds wat traantjes laat. Ook begrijpen wij dat het heel vermoeiend of frustrerend kan zijn als jij met ledenogen aan moet kijken hoe de traantjes van jouw baby over zijn wangetje stromen.
Om de huiluurtjes bij je baby te voorkomen, wil je een rustige omgeving creëren. Zo kun je het laatste voedingsmoment op zijn donkere, rustige slaapkamer geven. Daarnaast wil je je baby iedere dag om dezelfde dag naar bed brengen. Ook wil je ervoor zorgen dat je baby voldoende gegeten en gedronken heeft en dat hij voldoende fysiek contact heeft gehad.
Daarbij zul je creatief moeten zijn met de troosttechnieken. De ene baby kalmeert van slaapliedjes, terwijl het andere kind dat juist helemaal niet fijn vindt. Hetzelfde geldt voor het in slaap wiegen. Sommige baby’s vinden het heerlijk om in je armen in slaap te vallen, terwijl andere baby’s liever in hun eigen bedje in slaap dommelen.
Ten slotte benadrukken we nogmaals dat geduld, liefde en acceptatie dé sleutelwoorden zijn in deze situatie. Heb je echter toch het gevoel dat de huiluurtjes van je baby extreem zijn en dat er iets anders aan de hand is? Schakel dan professionele hulp in of volg het advies van de arts.
Wat te doen bij een krijsende baby in de auto: 5x handige tips