Oorbellen bij een dreumes of peuter: doen of niet?
Tegenwoordig heeft bijna iedere vrouw wel gaatjes in haar oren. Je kunt elke dag de leukste oorbellen in je oren doen die je helemaal aan je look kunt aanpassen. Voor volwassenen is het hebben van oorbellen normaal, maar geldt dit ook voor een dreumes of peuter? En is dit aan te raden of niet? Hieronder hebben we wat handige informatie voor je verzameld.
Veel meisjes zijn vanaf dag één al dol op sieraden. Een mooie prinsessenketting met grote stenen, een tiara en vaak horen daar ook speelgoedoorbellen bij. Maar wanneer verruil je deze speelgoed oorbellen voor echte oorbellen? Wanneer ze nog heel jong zijn of al wat ouder?
Oorbellen bij dreumes of peuter
De ene moeder kan niet wachten om bij haar dochtertje gaatjes te laten schieten, de ander wil het liefst zo lang mogelijk wachten. Iedere moeder mag het zelf bepalen, maar toch is het handig om bij wat punten stil te staan.
Vanaf wanneer is het mogelijk om oorbellen te schieten?
In Nederland kun je wanneer je baby drie maanden oud is bij sommige juweliers gaatjes laten schieten. Niet iedere juwelier schiet gaatjes bij baby’s, de meerderheid doet het pas vanaf 1 of 2 jaar. Wanneer je kind vier jaar oud is kun je bij iedere juwelier terecht.
Waarom oorbellen bij jonge kinderen?
Dit zijn de redenen om het wél te doen.
1. Cultuur
In verschillende landen horen gaatjes in de oren bij baby’s tot een traditie. Denk aan landen zoals Argentinië, Peru, Bolivia, Mexico, Spanje, Portugal, Brazilië en Nigeria. In deze landen is het heel normaal om direct na de geboorte oorbellen bij babymeisjes aan te brengen. Het is zelfs gek als je het niet doet. Ook Hindoestanen piercen de oren van hun kinderen al op vroege leeftijd. Zij geloven dat het aanbrengen van gaatjes in de oren het kwaad weg zal houden bij het kind.
2. Staat schattig
De meningen zijn hierover verdeeld, maar sommigen vinden kleine oorbelletjes ontzettend schattig staan bij kleine kindjes.
Waarom geen oorbellen bij een baby of klein kind?
Dit zijn de redenen om het niet te doen.
1. Groei van de oorlel
De groei van de oorlel is de eerste twee jaar niet te voorspellen. Wanneer je denkt dat de oorbellen bij je kleine op de goede plek zijn geschoten, kan dit er na een verloop van tijd toch anders uit gaan zien. Het zou dan ook jammer zijn dat de oorlel zich opeens meer naar beneden of een andere kant op ontwikkelt en de oorgaatjes niet meer mooi in het midden van de oorlel zitten.
2. Mening van kind op oudere leeftijd
Wanneer je je kind op jonge leeftijd oorbellen geeft, dan weet je niet of je kind het later ook zo had gewild. Misschien wilde je kind wel helemaal geen oorbellen? Je kunt ze dan natuurlijk wel weer dicht laten groeien maar je blijft vaak het gaatje toch nog zien.
3. Pijn
In landen als Spanje en Argentinië worden de oren voor het schieten of piercen altijd eerst met een crème verdoofd. Hierdoor voelt je kleine er niets van. In Nederland is dit niet het geval, je kind zal er dan altijd wel iets van voelen. Vaak is het vooral een schrikmoment waardoor je kind kan gaan huilen en is het maar van korte duur. Toch is het wel iets om rekening mee te houden.
https://www.famme.nl/10x-dit-ga-je-zeker-missen-als-je-baby-een-dreumes-geworden-is/