Onzeker over wat mensen van je denken? Daar kom je vanaf met deze hacks!
Weleens onzeker over wat mensen van je kunnen denken? Waarom hebben we daar toch last van?
Onzeker zijn om wat anderen eventueel van je zouden kúnnen denken, daar moeten we toch een keer vanaf. Gelukkig zijn daar trucs voor!
7x handigheidjes om je niet langer druk te maken over wat mensen van je vinden
Allereerst: natuurlijk is het niet de bedoeling dat je je nóóit meer afvraagt wat anderen van je denken. Want die informatie kan heel nuttig zijn. Bijvoorbeeld in je relatie, vriendschappen, de verhouding tot je collega’s en baas. Maar als je weleens onzeker wordt van wat mensen vinden die zich níet in je inner circle bevinden, dan heb je iets aan onderstaande gedachten.
1. Het zegt iets over henzelf
Het bijzondere: hoe mensen over ons denken zegt vaak vooral ook veel over henzelf. Heb jij bijvoorbeeld een hekel aan supervrolijke mensen? Dan kan het best zijn dat dat nu net een eigenschap is waar je zelf misschien weleens iets meer van zou kunnen gebruiken. Ook nemen mensen ervaringen uit het verleden mee, die natuurlijk niks met jou van doen hebben. Hadden zij bijvoorbeeld een onderdanige moeder? Dan kan het best zijn dat die eigenschap bij jou hen ergert.
2. Mensen zijn niet met jou bezig
Jij denkt waarschijnlijk dat mensen meer met je bezig zijn dan ze daadwerkelijk zíjn. Denk jij de hele dag aan hoe chagrijnig die moeder keek op het schoolplein? Of hoe haar haar zat? Hoe dik haar billen waren? Natuurlijk niet. Je hebt wel iets beters om over na te denken: jezelf. Telkens als je onzeker wordt, houd dan in gedachten: anderen zijn ook voornamelijk met zichzelf bezig.
3. Niet iedereen kan je aardig vinden
Het lijkt logisch, en toch… Onnodig vaak zijn we bezig met een soort onmogelijke opdracht: we willen dat iedereen in de hele wereld ons aardig vindt. Newsflash: dat kan niet. Vind jij iedereen in de wereld even aardig? Nee toch? Sommige mensen zullen je aardig vinden, anderen niet, en sommigen zullen bepaalde eigenschappen in je waarderen en aan andere eigenschappen weer een hekel hebben. ‘Zo is het leven’ en dat is prima.
4. Kijk naar jezelf
Niet letterlijk, figuurlijk (nou ja, letterlijk wil soms ook weleens helpen). Wie moet er leven met de keuzes die ze maakt? Jij. Dus doe niet ‘wat-je-denkt-dat-anderen-zouden-willen’, want zij hoeven niet met de consequenties te leven.
5. Kijk naar de ander
Mensen hebben soms ook andere, wat meer duistere motivaties om iets van je te vinden. Ze zijn bijvoorbeeld jaloers, voelen zich zélf onzeker of hebben iets te verliezen. Hoe dan ook: kijk naar wie je tegenover je hebt. Daaruit kun je ook vaak heel wat afleiden.
6. Behandel jezelf als je beste vriendin
Zou je je beste vriendin (als je die macht had) toestaan zichzelf onzeker te voelen over hoe anderen over haar denken? Nee, je zou haar vertellen dat ze precies goed is zoals ze is en dat ze zich niks van anderen aan moet trekken. Wat let je om dit tegen jezelf te zeggen? Niks!
7. Richt je op wat ertoe doet
Als je later op je sterfbed ligt, denk je dan dat het erg belangrijk was wat die-en-die van je vond? Wij denken van niet. Het gaat om wat de mensen die ertoe dóen van je vinden. Als je dat inziet, ben je er eigenlijk al.
Meer lezen?
- Adem in, adem uit: 6 instant tips voor minder stress
- Dipje? Met deze 10 tips ben je in no-time weer vrolijk
- Dit wil je weten als je moeder (wordt) en introvert bent