Ontlasting tijdens je zwangerschap, dit wil je erover weten
Problemen met je stoelgang hoort in het lijstje van bekende zwangerschapskwaaltjes. Misschien merk je wel dat je ontlasting er anders uitziet tijdens je zwangerschap of dat je moeilijker naar de wc kunt. Hoe komt dat? En wat kun je er tegen doen?
Bij de meeste vrouwen ontstaan problemen met de stoelgang aan het begin van de zwangerschap. Je lichaam maakt dan ineens een grote hormonale? verandering door, waardoor je darmen trager gaan werken. De kans op verstopping, oftewel obstipatie is dan groter.
Ontlasting en obstipatie tijdens je zwangerschap
Voor obstipatie tijdens je zwangerschap en harde ontlasting zijn meerdere oorzaken te noemen. Denk aan de extra hormonen, minder lichaamsbeweging, de druk van je inwendige organen of je veranderde bloedsomloop. En laten we de baby zelf niet vergeten! Je baby groeit, waardoor hij steeds meer ruimte in beslag neemt. Hierdoor blijft er steeds minder ruimte over voor de darmen.
Diarree en zwangerschap
Als zwangere ben je vatbaarder voor bacteriën en zijn je darmen gevoeliger, waardoor je ook sneller last hebt van diarree. Gelukkig verdwijnt de diarree meestal binnen enkele dagen weer vanzelf. Houdt het langer dan drie dagen aan? Of gaat de diarree gepaard met koorts? Neem dan contact met je verloskundige op.
Zo voorkom je problemen met je stoelgang
Helaas is er geen wondermiddel om je problemen op te lossen. Wel hebben we een paar tips voor je, waarmee je je stoelgang zo goed mogelijk onder controle houdt:
- Begin de dag altijd met een ontbijt, zodat je stoelgang goed op gang komt
- Eet regelmatig. Het beste is als je om de twee uur iets eet. Op een dag betekent dat drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes.
- Drink minstens twee liter water per dag
- Beweeg voldoende, dus minstens een half uur per dag.
- Rust en ontspan. Dit kan nooit kwaad en je darmen zijn stressgevoelig. Zen!
- Als je moet, moet je. Ga dus ook altijd wanneer je voelt dat je naar het toilet moet. Anders dikt je ontlasting alleen maar in, waardoor het uiteindelijk pijnlijker wordt
- Eet vezelrijk! Denk aan volkorenbrood, roggebrood, muesli, krenten en peulvruchten
- Leun naar achteren. Het klinkt vreemd, maar door naar achteren te leunen als je op de wc zit, zet je je lichaam in een betere positie en kan je ontlasting makkelijker naar buiten
Let op! Raak niet in de stress als je al twee of drie dagen niet gepoept hebt. Tijdens je zwangerschap kan dat voorkomen. Zolang je geen bloed ziet bij je ontlasting, is er niks aan de hand. Twijfel je? Neem contact op met je gynaecoloog!