Onsympathieke schoonmoeder laten oppassen? ‘Never nooit, arm kind’
Op Facebook deelden we het dilemma van Lonneke (29). Haar dilemma was: ‘Zal ik mijn onsympathieke schoonmoeder laten oppassen op de baby of zullen we ons kind naar het kinderdagverblijf brengen?’ Hier hadden meer dan twaalfhonderd Famme-lezeressen een mening over.
De band tussen Lonneke en haar schoonmoeder is allesbehalve goed. “Er is al een aantal keer iets voorgevallen waardoor ik het liefst zo ver mogelijk bij haar uit de buurt blijf. Ook mijn vriend is geen fan van haar, maar het is en blijft zijn moeder. Op het moment dat we vertelden dat ik zwanger was, was ze direct enthousiast en zei ze dat ze graag op onze kleine wilde passen. Heel lief, maar ik weet niet of ik mijn onsympathieke schoonmoeder wel wil laten oppassen en zeker niet drie hele dagen.”
Lees hier het hele dilemma.
Meningen over dilemma van Lonneke
De meningen over dit onderwerp zijn verdeeld. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezeressen over het dilemma.
Nils – “Ik snap de huivering, ik zou mijn kind ook liever niet bij mijn schoonmoeder brengen als ze zo onsympathiek is. Het zou je schoonmoeder misschien wel positief kunnen beïnvloeden als zij oppasoma wordt. Maar wat het voordeel is van een crèche, is dat je kind al op jonge leeftijd spelenderwijs om leert gaan met andere kinderen. Daar plukt het kind, bij het ouder worden, de vruchten van. Dat kost geld, maar een kind kost altijd geld. Dus dat mag niks uitmaken.”
Sandra – “Blijf thuis voor je kind. Bespaart een hoop en je krijgt er zoveel voor terug, wat je nooit kunt inhalen.”
Nynke – “Ik ben er überhaupt geen voorstander van om (schoon)ouders zóveel te laten oppassen. Ze zijn dan geen opa en oma meer, maar deels opvoeders. Opa’s en oma’s moeten hun kleinkinderen lekker kunnen verwennen en er leuke dingen mee doen. Wat is er mis met één dag in de week naar opa en oma en de andere twee naar de opvang?”
Jolanda – “Is het geld dat je bespaart de extra stress in communicatie waard? Ga je er fatsoenlijk mee kunnen dealen als je schoonmoeder er andere normen en waarden op nahoudt. Zoals bedtijd, voedingsschema’s en verdere voorkeuren in de opvoeding? Niet alleen de eerste maanden maar juist ook vanaf dat je kind met de pot mee gaat eten, actiever wordt en leert praten? Als je daar eerlijk op antwoord, heb je je antwoord op de vraag al gegeven.”
Karin – “Zou geen optie moeten zijn. Als jij vindt dat je schoonmoeder een onaardig kreng is, hoezo zou je je eigen kind daar drie dagen aan geven? Dat wil je dan toch niet? Als de kleine er is, weet je waarom. Nu denk je nog rationeel te kunnen denken. Laat haar eens een uurtje oppassen als je bijvoorbeeld even naar de tandarts moet. Je hoeft niet je kind weg te houden voor haar.”
Kaya – “Ik zou voor het kinderdagverblijf gaan. Je kind leert er ontzettend veel, maakt vriendjes en raakt gewend aan de regels van de groep, waardoor de overgang naar groep 1 makkelijker gaat. Bewaar oma voor andere oppas momenten, zoals lekker eens in het weekend of bij ziekte.”
Sophie – “Als je er al zo over denkt moet je er al niet aan beginnen, mijn schoonmoeder past ook op onze kleine man. Eén keer in de week, maar dat is omdat zei dat zelf leuk vindt. Mocht ze dat niet meer willen dan gaat hij gewoon die dag extra naar de opvang. Hier word in het belang van mijn kind en schoonmoeder gekeken en vooral niet naar het geld.”
Regina – “Mijn kind achterlaten bij iemand die ik zelf onsympathiek vind? Brr, never nooit. Arm kind.”
Marty – “Mijn stiefvader was een nare man, maar voor mijn zoon was hij de beste opa die een kind zich maar kan wensen. Kijk het aan je kunt het altijd nog terug draaien.”
Dilemma: ‘Zal ik de schermtijd aanhouden die mijn man heeft bepaald of zal ik dit loslaten?’