Vertoont je kind ongewenst gedrag? Dit kunnen de oorzaken zijn
Als je kind ongewenst gedrag vertoont, zoals het slaan van andere kinderen, niet naar je willen luisteren of je zelfs compleet negeren, dan zit er vaak een achterliggende oorzaak achter. Als je kind schreeuwt, met speelgoed gooit, anderen pijn doet, of ander gedrag vertoont dat niet wenselijk is, dan komt dat vaak ergens uit voort.
Maar waar komt gedrag vandaan? Het is belangrijk om erachter te komen wat de achterliggende oorzaken zijn.
Ongewenst gedrag
Een kind zal namelijk echt niet expres dit gedrag vertonen om jou dwars te zitten of gewoon omdat hij daar zin in heeft. Toon je in zo’n geval begrip aan je kind en erken je zijn gevoelens, dan zal je merken dat het gedrag snel ophoudt en dat je kindje zich gehoord voelt.
Waarom kinderen huilen, schreeuwen en slaan
Kinderen kunnen nog niet duidelijk maken hoe ze zich voelen, daar zijn ze gewoonweg niet toe in staat, omdat hun hersenen nog niet goed ontwikkeld zijn. Ze kunnen wel huilen en schreeuwen, gillen en slaan, jou negeren en niet meer willen luisteren. Dat is wat ze kunnen en dat is wat ze zullen doen als ze zich niet gehoord of begrepen voelen.
onderliggende oorzaken
Als je dus de onderliggende oorzaak kan achterhalen, scheelt dat een hoop gedoe. Zowel voor jezelf als voor je kind. Je kind voelt dan namelijk dat jij er onvoorwaardelijk voor hemt bent en voor jou is het fijn als je je kindje begrijpt en dit ongewenste gedrag aan kan zien komen. En dus voor die tijd al in kan grijpen.
Onderliggende oorzaken van ongewenst gedrag kunnen bijvoorbeeld zijn:
- Je kind is moe
- Je kind heeft honger
- Je kind is teleurgesteld, bijvoorbeeld omdat hij weg moet terwijl hij heerlijk aan het spelen was
- Je kindje krijgt minder aandacht dan zijn broertje of zusje en uit dat door te slaan
- Je kind heeft een drukke dag op school gehad en kan niet veel prikkels meer hebben
- Je kind voelt even heel veel en dat uit zich in huilen
- Je kind wil zelf ook dingen bepalen en niet alleen maar doen wat jij zegt
- Je kind heeft andere gevoelens die hij kwijt moet (angst, verdriet, boosheid)
Wat kan je doen?
Door de onderliggende oorzaak van het ongewenste gedrag te herkennen ben je al een eind op weg! Benoem dit bij je kind en zeg dat hij boos/verdrietig etc mag zijn, maar dat hij niet mag slaan of schreeuwen. Leg vervolgens uit wat of hoe het wel kan. Dit heeft tijd nodig, dus een volgende keer zal je het weer zo moeten aanpakken. En dan nog een keer en nog een keer.