Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Nieuws 25 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Buitenspelen? Nee, jonge kinderen zitten steeds langer op hun telefoon

De tijd van urenlang buitenspelen – in ieder geval tot de lantaarnpalen aan gingen – lijkt niet meer zo alomtegenwoordig vergeleken met hoe veel mensen hun jeugd beleefden. Nu technologie en internet zo verweven is met onze maatschappij, druppelt dat ook door naar kinderen. Hun schermtijd neemt toe, ze zitten dus veel vaker op hun telefoon.

Ten opzichte van 2022 is de schermtijd van jonge kinderen (tot en met 6 jaar) met zeven minuten toegenomen. Inmiddels besteden zij gemiddeld honderd minuten per dag aan digitale media, vooral op tablet, telefoon of televisiescherm. Een kwart van de ouders van 0- en 1-jarigen geeft daarbij aan dat hun kind minstens twee uur per dag aan beeldschermen besteedt. Dat meldt Netwerk Mediawijsheid vandaag na onderzoek.

Schermtijd jonge kinderen gestegen naar 100 minuten per dag

In het onderzoek ging het om kinderen tot 6 jaar, maar de bovenste helft van die leeftijdsgroep heeft een hogere schermtijd. Zo maken peuters meer dan drie uur per dag gebruik van digitale media. Volgens de officiële richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zouden kinderen tot 2 jaar geen schermtijd moeten hebben, en kinderen tot 5 jaar maximaal een uur per dag. Het huidige mediagebruik bij jonge kinderen ligt dus aanzienlijk hoger, geeft het Netwerk aan.

En wanneer kinderen met een telefoon of tablet bezig zijn, zitten ze tegelijk ook stil. Dat stilzitten neemt toe als kinderen ouder worden. Daarentegen is een kwart van de kinderen tussen de 0 en 6 jaar wel in beweging tijdens het kijken van televisie en de helft van jonge kinderen als ze luisteren naar muziek of podcasts.

„In voorgaande jaren hebben we al vaker een toename gezien van dagelijkse schermtijd bij jonge kinderen en dat lijkt zich nu wederom voort te zetten”, zegt lector Jeugd & Media Peter Nikken van hogeschool Windesheim, die dit zorgelijk vindt. „Overmatig gebruik van digitale media en te weinig beweging op jonge leeftijd kan slaap en taalontwikkeling negatief beïnvloeden en overgewicht en bijziendheid in de hand werken”, zegt hij.

Ouders wel tevreden over balans

Bijna 80 procent van de ouders geeft overigens aan tevreden te zijn over de balans van slapen, bewegen en zitten bij hun kind. Ouders hebben hierin een belangrijke voorbeeldrol, stelt het Netwerk Mediawijsheid, zowel op het gebied van beweging als gebruik van digitale media. Meer dan de helft van de ouders in dit onderzoek zegt zich bewust te zijn van deze rol. Tegelijkertijd vindt bijna de helft van de ouders het moeilijk om het goede voorbeeld te geven, door bijvoorbeeld niet te veel op hun telefoon te zitten. „Dat digitale media onderdeel zijn van het dagelijks leven, daar kunnen we niet meer omheen, maar we kunnen wel kijken naar hoe, wanneer en hoe lang jonge kinderen er gebruik van maken”, zegt onderzoeker Anouk Tuijnman van het Trimbos-instituut.

Het onderzoek Iene Miene Media naar het mediagebruik in gezinnen met jonge kinderen vindt jaarlijks plaats. Dit jaar was er ook een verdiepend onderzoek. Het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau No Ties in opdracht van het Netwerk in samenwerking met Nikken en Tuijnman, werd gehouden onder 1076 ouders van kinderen van 9 maanden tot en met 6 jaar.

Dilemma: ‘Zal ik de schermtijd aanhouden die mijn man heeft bepaald of zal ik dit loslaten?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme