Onderzoek: progesteron kan meerdere miskramen achter elkaar voorkomen
De eerste 12 weken van een zwangerschap kunnen behoorlijk spannend zijn. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat toediening van progesteron meerdere miskramen achter elkaar kan voorkomen.
Volgens onderzoek leidt ongeveer 1 op de 5 zwangerschappen in het eerste trimester tot een miskraam. Ondanks dat er niet vaak over gesproken wordt, komen veel vrouwen hiermee in aanraking. Hoewel één miskraam niets zegt over de kansen om daarna alsnog een zwangerschap succesvol uit te dragen, zijn meerdere miskramen achter elkaar wel reden tot extra onderzoek.
Progesteron tijdens de zwangerschap
Er werd een onderzoek gedaan in Groot-Brittannië in 48 verschillende ziekenhuizen, onder meer dan 4000 vrouwen die bloedingen hadden tijdens hun eerste trimester.
De vrouwen werden verdeeld in twee groepen, waarvan de ene groep een vaginaal progesteron toegediend kreeg, en de andere groep een placebo. In eerste instantie waren de resultaten niet schokkend. 75% van de vrouwen die progesteron hadden gekregen hadden een succesvolle zwangerschap, ten opzichte van 72% van de vrouwen die een placebo kregen. Het verschil tussen de groepen was volgens de onderzoekers verwaarloosbaar. Maar uit verder onderzoek bleek dat de verschillen steeds groter werden naarmate vrouwen meerdere miskramen hadden gehad.
Meerdere miskramen achter elkaar
Bij vrouwen die voor het onderzoek al een of twee miskramen hadden gehad, bleek het aantal succesvolle zwangerschappen toegenomen te zijn met 4% na gebruik van progesteron. En bij vrouwen die drie of meer miskramen achter elkaar hadden gehad, groeide het aantal succesvolle zwangerschappen zelfs met 15%!
De werking van progesteron
Progesteron is een essentieel hormoon tijdens een zwangerschap. Na de eisprong wordt het aangemaakt in de eierstokken, en het zorgt ervoor dat de bevruchte eicel zich kan innestelen in het baarmoederslijmvlies. Zodra er een zwangerschap is opgetreden, maakt de placenta het hormoon verder aan, om ervoor te zorgen dat het baarmoederslijmvlies en de bevruchte eicel niet worden afgestoten. Als de eicel zich niet weet in te nestelen, zakt de hoeveelheid progesteron weer, waardoor de menstruatie op gang komt.
Soms komt het echter ook voor dat vrouwen bloedverlies ervaren in het eerste trimester, als ze wél zwanger zijn. De kans op een miskraam is na een bloeding ongeveer 50%. Met het toedienen van progesteron kan de kans op een miskraam na meerdere miskramen, dus verkleind worden.
Lees ook:
- Onderzoek wijst uit: vrouwen die eerder een spiraaltje hadden, worden minder snel zwanger
- Onderzoek laat zien: het totale aantal eicellen loopt sneller af dan je denkt
- Ook mannen moeten letten op hun biologische klok, stelt dit onderzoek