Onderzoek: nieuwe ouders slapen pas na zes jaar weer een beetje normaal
Ouders die denken dat ze de gemiste slaap tijdens al die gebroken nachten kunnen inhalen, tja, die kunnen lekker verder dromen. De realiteit heeft meer weg van een nachtmerrie. Uit onderzoek blijkt dat nieuwe ouders pas na zes jaar weer een beetje normaal slapen en hun slaapverlies wegebt.
Zes jaar?! Jup, zes jaar.
Zes jaar lang slecht slapen
Zelfs als de nachtvoedingen voorbij zijn, kunnen kinderen nog steeds zorgen voor gebroken, slapeloze nachten. Denk aan sprongetjes, nachtmerries of ziekte. Tel daar de algemene zorgen van het ouderschap én de langdurige verstoring van de normale biologische cyclus bij op en voilà, je slaapt zes jaar lang slecht.
Dat het teruggaan naar je oude, ooit zo geliefde, slaapritme zo lang zou duren, hadden ook de onderzoekers niet verwacht. Sakari Lemola, een onderzoeksprofessor aan de Universiteit van Warwick en hoofdonderzoeker, legt uit aan The Guardian: “We hadden niet verwacht dat we dat zouden vinden. Maar we zijn van mening dat er zeker veel veranderingen zijn in de verantwoordelijkheden die je hebt.”
Onderzoek slaapverlies van ouders
Het onderzoek van professor Lemola en zijn team is een primeur. Eerder werd wel al het slaapverlies van moeders en vaders onderzocht, maar er werd nooit gekeken naar hoe lang het slaapverlies voor nieuwe ouders zou duren. Zo bleek uit eerder onderzoek dat nieuwe ouders tijdens het eerste jaar van hun kind 44 nachten aan slaap verliezen.
Voor dit nieuwe onderzoek zijn er 2.541 moeders en 2.118 vaders gevolgd voor een periode van zes jaar. Gedurende deze tijd rapporteerden de deelnemers de geboorten van hun eerste, tweede en/of derde kind, evenals hoe goed ze sliepen in het weekend en doordeweeks op een schaal van 0 tot 10.
Slaapverlies in minuten
Vrouwen ondervonden het meeste slaapverlies tijdens het eerste jaar van hun baby, met een afname van 1,7 punten in slaapkwaliteit na hun eerste kind, en nog eens een afname van 1 punt voor elk volgend kind. Gemiddeld verloren moeders in dat eerste jaar ongeveer veertig minuten slaap per nacht. In de eerste drie maanden zelfs meer dan een uur. Vaders verloren slechts dertien minuten slaap per nacht tijdens het eerste jaar van hun ouderschap.
Magisch getal
Hoewel vaders minder slaap verloren, blijkt uit de studie dat het tot zes jaar duurde voordat zowel mannen als vrouwen hun normale slaapschema hervatten nadat ze een kind hadden gekregen. Opvallend is dat de samenstelling van het gezin, zoals alleenstaande ouder zijn, of het gezinsinkomen, tweeverdieners versus eenpersoonshuishouden, hier niets aan veranderde. Zes jaar is het magische getal – voor iedere opvoeder.
Aanpassing leefstijl
De onderzoekers vinden deze nieuw verworven kennis zorgwekkend. Onvoldoende slaap wordt namelijk geassocieerd met auto-ongelukken, concentratieproblemen, slechte prestaties op werk, ziekteverzuim, gewichtstoename en een hoger risico’s op diabetes en hart- en vaatziekten. Wat kun je als nieuwe ouder doen om het slaapverlies te compenseren? De onderzoekers geven als tip mee om je bewust te worden van dit slaapverlies. Van daaruit kun je je levensstijl aanpassen, met veranderingen die bevorderlijk zijn voor de slaap. Daarbij kun je denken aan een aangepast dieet (zonder cafeïne, yikes), meer lichaamsbeweging en een kalmerende avondroutine.