Wetenschappelijk onderzoek: door deze techniek heeft je kind veel minder nachtmerries
Enge monsters, achtervolgingen of grote spinnen: deze enge scenario’s komen allemaal voorbij tijdens de nachtmerries van jouw kind. Het ene kind ligt iedere nacht wakker door een enge droom, terwijl het andere kind sporadisch last heeft van nachtmerries. Maar dat is volgens een groep wetenschappers verleden tijd; zij ontwikkelden namelijk een techniek waarbij jouw kind geen last meer hoeft te hebben van angstige gedachten.
Waarschijnlijk heb jij alles al geprobeerd. Je hebt de kamer geïnspecteerd op enge monsters, wel drie keer met een zaklamp onder het bed gekeken, en ja, je hebt ook alle kasten gecontroleerd. Toch heeft het je kind niet gerust gesteld, en staat je zoon of dochter ‘s nachts huilend aan jouw bed. Met behulp van één handig trucje zal dat verleden tijd moeten zijn. Volgens deze wetenschappers.
Nachtmerries bij kinderen
Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat kinderen van drie tot zes jaar oud, de meeste nachtmerries ervaren. Dit is namelijk de leeftijd waarop de fantasie van een kind op een hoogtepunt zit. Ook werd eerder duidelijk dat ouders hun kids kunnen helpen door een vaste avondroutine toe te passen. Hierdoor zouden kinderen meer rust en veiligheid voelen bij het slapen gaan. Daarbij heeft eerder onderzoek aangetoond dat nachtmerries vaker voorkomen bij kinderen die overdag stress ervaren, last hebben van een depressie of bepaalde medicatie gebruiken.
Nieuwe techniek tegen nachtmerries
Volgens een groep wetenschappers in Australië is er goed nieuws. Zij ontwikkelen namelijk een techniek waarbij kinderen het gevoel hebben dat zij in controle zijn over hun dromen. De techniek wordt, toepasselijk genoeg, The Dream Changer genoemd. Het enige wat je er voor nodig hebt is een afstandbediening en een goed verhaal.
Net zoals kinderen het beeld op hun televisiescherm kunnen veranderen met een simpele knop op hun afstandbediening; net zo simpel kunnen zij hun dromen veranderen. De wetenschappers bedachten een simpel verhaaltje wat zij voor het slapen gaan aan kinderen vertelden. “Dromen zijn video’s die we in onze slaap bekijken. Onze hersenen maken beelden, en we bekijken ze met onze ogen dicht. Vanaf nu kan jij zelf bepalen welke ‘video’s’ je kijkt. Denk vóór het slapen gaan aan een video die je wilt zien. Wanneer er toch een nare droom verschijnt, klik je deze weg met je afstandbediening.”
Het experiment
Zo gezegd, zo gedaan. Tijdens het experiment deden in totaal 56 kinderen mee, in de leeftijd van drie tot tien jaar oud. Een deel van de kinderen kreeg de afstandbediening mee naar bed, en een ander deel moest het zonder hulpmiddel doen. Voor de deelname aan het onderzoek hadden de kinderen gemiddeld zo’n vier nachtmerries per week. Na twee weken hadden de kinderen met de afstandbediening gemiddeld 1,6 nachtmerrie per week. Bij de kinderen zonder afstandsbediening was er echter geen afname in het aantal nachtmerries.
Natuurlijk is ieder kind anders, en zal de magische afstandsbediening niet bij ieder kind werken. In het algemeen zullen kids het toch fijn vinden om naar bed te kunnen gaan met het idee dat zij controle hebben over hun nachtmerries. Wij vinden het in ieder geval het proberen waard.
Rachel (36): ‘Mijn zoon heeft minimaal drie keer per week last van nachtmerries’