Julia van Buuren
Julia van Buuren Zwanger worden 21 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Zó wordt de eendenbek gebruikt tijdens inwendig onderzoek

Wanneer je merkt dat zwanger worden niet zo makkelijk gaat, is het verstandig om onderzoek te doen naar de oorzaak. Een apparaat waar vrouwen dan niet aan ontkomen is de eendenbek.

De eendenbek zou, mits je je lichaam ontspant, geen pijn moeten doen. Wel wordt het door de meeste vrouwen als onprettig ervaren.

Zwanger worden lukt niet

Wanneer na een jaar proberen zwanger worden niet lukt, is het verstandig om verder te onderzoeken hoe dit komt. Is het bijvoorbeeld zo dat je geen eisprong hebt of dat je eileiders dicht zitten? Dan word je doorverwezen naar een gynaecoloog voor verder onderzoek in het ziekenhuis. Ook vrouwen die ouder zijn dan 38 jaar en binnen het eerste jaar niet zwanger zijn geworden worden doorverwezen en krijgen een inwendig onderzoek.

Vaginaal onderzoek

Na het gesprek met de arts in het ziekenhuis, worden er verschillende onderzoeken uitgevoerd. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van de eendenbek. Hoe de eendenbek aanvoelt tijdens een onderzoek hebben we in een eerder artikel beschreven.

Je baarmoedermond en de wand van je vagina worden goed bekeken. Ook voelt de arts met één of twee vingers in je vagina, terwijl de andere hand op je buik ligt. Op deze manier wordt het duidelijk hoe groot de baarmoeder en eierstokken zijn en hoe ze in je buik liggen.

Daarnaast zal er een echo worden gemaakt van je baarmoeder, eileiders en eierstokken. Dit gebeurt met een staafje dat in je vagina geplaatst wordt. Vaak wordt er ook nog bloed geprikt om te kijken of je geen chlamydia hebt, dit kan er namelijk ook voor zorgen dat de eileiders dichtzitten.

De eendenbek

De eendenbek wordt dus gebruikt bij inwendig onderzoek van de vagina en zorgt ervoor dat de vagina een stukje opent. Hierdoor kan de vagina en de baarmoeder worden onderzocht. De eendenbek, door artsen ook wel een speculum genoemd, wordt vaak gebruikt bij het plaatsen van een spiraal, wanneer er een uitstrijkje moet worden gemaakt en bij baarmoederonderzoek.

Tegenwoordig gebruikt de gynaecoloog of arts niet altijd een stalen eendenbek maar zijn er ook plastic wegwerpvarianten. Ook komen ze in verschillende maten. Wanneer er wel gebruikt wordt gemaakt van een stalen eendenbek, dan wordt deze meestal opgewarmd of ingesmeerd met glijmiddel, om het onderzoek zo prettig mogelijk te maken voor de vrouw.

Vertel hoe je je voelt

Juist bij inwendig onderzoek met bijvoorbeeld een eendenbek is het belangrijk om zo ontspannen mogelijk te zijn, want hierdoor ontspannen je bekkenbodemspieren ook en zal het onderzoek makkelijker verlopen.

Vind je het spannend? Bespreek dan altijd met je arts hoe je je voelt bij het onderzoek, dat je wil weten wat er precies gebeurt en geef aan wanneer je iets niet prettig vindt. Dit kan helpen om het onderzoek zo ontspannen mogelijk te laten verlopen.

Zwanger worden? Met deze tips vergroot je jouw vruchtbaarheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme