Onderzoek: dit is waarom stellen die een lange relatie hebben (vaak) op elkaar lijken
Ken je ze ook? Die koppels die al heel lang bij elkaar zijn (of zijn getrouwd) en best wel op elkaar lijken, waardoor je als buitenstaande ook kunt denken dat het familie is. Kijk eens om je heen, er zijn er meer dan je denkt. En daar is een wetenschappelijke verklaring voor.
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat geliefden elkaar onbewust op genetische overeenkomsten uitkiezen en op den duur steeds meer op elkaar gaat lijken.
Biologische voorkeur
Volgens het onderzoek, dat is gedaan onder koppels die al lang bij elkaar zijn, hebben mensen een biologische voorkeur om zich voort te planten met iemand van hetzelfde biologische voorgeslacht of dezelfde uiterlijke kenmerken. Soort zoekt soort dus. Er werd gekeken naar 800 stellen van verschillende achtergronden en afkomsten. ‘Tot voor kort kozen de meeste mensen voor een partner die uit hun eigen omgeving kwam. Hierdoor waren genetische invloeden veel op elkaar afgestemd.’ Volgens de onderzoekers neem dit steeds meer af. Door het de globalisering, internet en de invloed van social media is er meer keuze en verandert onze voorkeur.
LEES OOK: 17x dingen die je doet als je een lange relatie hebt
Veel samen
Ook al kiezen we nu blijkbaar onbewust minder snel voor een partner die op ons lijkt, het kan alsnog dat in een lange relatie of huwelijk geliefden steeds meer op elkaar gaan lijken. Uit een ander onderzoek blijkt namelijk dat dit na verloop van tijd gebeurt bij koppels die lang bij elkaar zijn. Voor het onderzoek werd gekeken naar foto’s van pasgetrouwde stellen en naar foto’s van hen 25 jaar later.
LEES OOK: Deze man zorgt ervoor dat je relatie niet sneuvelt in de IKEA
Wat bleek? De koppels leken meer op elkaar. En ook opvallend: hoe gelukkiger zij aangaven te zijn, hoe meer uiterlijke overeenkomsten ze hadden. Volgens de onderzoekers komt dit doordat stelletjes veel tijd met elkaar doorbrengen en momenten delen. Hierdoor delen ze ook dezelfde gezichtsuitdrukkingen. Dit zorgt ervoor dat ze dezelfde uiterlijke kenmerken krijgen. Denk maar aan een koppel dat veel lacht samen. De kans is groot dat ze dan allebei lachrimpels krijgen.
Conclusie
We kiezen elkaar dus blijkbaar steeds minder (onbewust) uit op genetische overeenkomsten, maar blijven wel op elkaar lijken. En als dat nu nog niet het geval is: wacht maar, over een jaar of tien praten we wel verder 😉
Nog inspiratie nodig om samen leuke dingen te doen? Duik dan de keuken in, want samen koken blijkt hartstikke goed voor je relatie.