Voel je je ondergewaardeerd in je relatie? Zo laat je dit aan je partner weten
Jezelf kwetsbaar opstellen binnen je relatie is niet altijd even makkelijk. Toch is praten over je emoties enorm belangrijk. Voel jij je niet altijd even gewaardeerd binnen jullie relatie, maar weet je niet hoe je dit gesprek moet starten? Dan geven wij je graag een paar tips.
Aankaarten bij je partner dat je iets mist binnen jullie relatie is eng, dat snappen wij maar al te goed. Een paar handige pointers kunnen daarom vast geen kwaad.
Niet gewaardeerd worden door je partner
Een goede relatie staat met duidelijke communicatie. Wanneer jullie allebei continu vaag zijn en alsmaar om dingen heen draaien, gaat het niet lang goed. Zeker wanneer er bepaalde aspecten binnen jullie relatie niet helemaal lekker lopen is communicatie essentieel.
Dat is vast geen nieuwe informatie voor je. Toch is het zo makkelijk nog niet om open te communiceren en kan het ook best eng zijn. Maar als jij gewoon gelukkig wil zijn binnen je relatie, is het soms nodig om je partner aan te spreken op zijn of haar gedrag. Aan het einde van de dag is het namelijk belangrijk dat jij gewaardeerd wordt door je significant other. Punt uit. Geen paniek, de volgende tips helpen je hopelijk bij het aanknopen van het gesprek.
1. Timing is belangrijk
Om te beginnen is het belangrijk om een goed moment uit te kiezen voor het gesprek. Als jullie net allebei met verschillende deuren in het huis gesmeten hebben omdat jullie weer ruzie hadden over de afwas, kan je de ander beter even laten. Ook wanneer je voelt dat jullie mogelijk in een discussie terechtkomen is het beter om ‘het gesprek’ even uit te stellen. Ga het gesprek pas aan wanneer jullie allebei chill en relaxed zijn.
2. Kies je woorden goed uit
Oké, wanneer je het goede moment hebt gevonden is het tijd om het daadwerkelijke gesprek te beginnen. Het kiezen van de juiste woorden is heel belangrijk. Je wil je partner namelijk niet het gevoel geven dat je hem of haar beschuldigd van iets. Je kan er namelijk donder op zeggen dat dit dan persoonlijk opgevat wordt.
Huwelijkstherapeute Whitney Berg is het hiermee eens en geeft als tip: ‘When discussing something with a partner, such as feeling not appreciated enough, we want to be very mindful of using language like “I feel” — instead of “You make me feel”.
3. Stel de juiste vragen
Als je het moeilijk vindt om het gesprek te beginnen, is het een optie om simpelweg te vragen of het uitkomt. ‘Ik wil het graag ergens met je over hebben. Is dit een goed moment?’ is een makkelijke manier om erachter te komen of de ander in de juiste mood is. Het is belangrijk dat jullie allebei in de juiste state of mind zijn om dit soort emotionele dingen te bespreken.
Wanneer je partner aangeeft dat het inderdaad een goed moment is, kan je beginnen. ‘I do not feel appreciated when XYZ. What I need is [XYZ],’ geeft Whitney als mogelijk begin van het gesprek. Op die manier ben je direct en geef je meteen al een oplossing.
4. Hoe voelt je partner zich?
Als je toch het gesprek al aangegaan bent, kan je net zo goed vragen hoe jouw partner zich eigenlijk voelt. Misschien voelt hij of zij zich ook niet helemaal gewaardeerd. Dan is dit een goed moment om dit te bespreken. Als blijkt dat hij of zij zich ook ondergewaardeerd voelt, kan je vragen wat er nodig is om dit te veranderen.
Er is een mogelijkheid dat je partner niet goed reageert op jouw gevoelens. Als hij of zij het wegwuift, stil wordt of boos op je wordt, is de kans groot dat dit de eerste keer is dat dit hem of haar verteld wordt. Zoiets kan natuurlijk persoonlijk opgevat worden, dus geef de ander de tijd om er even van bij te komen en erover na te denken. Zijn jullie allebei rustig? Probeer het dan opnieuw.
Lees ook:
- Met je partner praten over seks als je er niet (meer) van geniet
- 5 Tips om met je partner op een lijn te liggen met opvoeden
- Veel op elkaars lip? Zo voorkom je een break up in quarantaine-tijd