Laura Saija
Laura Saija Zwanger 20 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

3 op de 4 onbedoelde zwangerschappen vindt plaats binnen een relatie

Nog altijd wordt er gedacht dat onbedoelde zwangerschappen voorkomen bij jonge, alleenstaande vrouwen die nog geen kinderen hebben.

Niets is minder waar, want 79 procent van de onbedoelde zwangerschappen ontstaat binnen een vaste relatie. Dit blijkt uit onderzoek van Fiom.

Onbedoelde zwangerschap

Niet alleen hebben deze vrouwen dus een vaste partner, die in 95 procent van de gevallen ook de verwekker is, vaak hebben ze ook al een of meerdere kinderen. Namelijk in 43 procent van de gevallen.

Vaak durven ouders een onbedoelde zwangerschap niet in hun omgeving te bespreken, omdat er vooroordelen en stereotyperingen over bestaan. De organisatie Fiom zet zich in om dit taboe te doorbreken.

Vooroordelen

Fiom weet uit meer dan 90 jaar ervaring dat mensen die te maken hebben gehad met een onbedoelde zwangerschap, hier op lange termijn last van krijgen als ze er niet over kunnen praten.

“Veel voorkomende vooroordelen over onbedoelde zwangerschap zijn bijvoorbeeld dat alleen onoplettende tieners onbedoeld zwanger raken of dat dit voornamelijk voorkomt bij mensen die losse contacten of onenightstands hebben.”

Vaste relatie

“Dat is niet waar, de meeste onbedoelde zwangeren zijn tussen de 25 en 35 jaar oud en 3 van de 4 hebben een vaste relatie”, aldus Eline Dalmijn, expert op het gebied van onbedoelde zwangerschap en werkzaam bij Fiom.

Onbedoelde zwangerschappen zijn niet zeldzaam. Eén op de vijf vrouwen krijgt in haar leven te maken met een onbedoelde zwangerschap. Wanneer je onbedoeld zwanger wordt, kom je voor een moeilijke beslissing te staan.

Wat kun je doen als je onbedoeld zwanger raakt?

Een onbedoelde zwangerschap brengt zware keuzes en beslissingen met zich mee. Elke situatie is anders en niemand kan antwoord geven op de vraag wat je in deze situatie moet doen behalve jijzelf. Er zijn een aantal opties die je kunt overwegen.

1. Behoud van de zwangerschap (ouderschap)

Als je besluit de zwangerschap te behouden, moet je nadenken over de praktische en emotionele aspecten van het ouderschap. Dit kan grote veranderingen in je leven met zich meebrengen, zoals het opbouwen van een ondersteunend netwerk en het plannen van de toekomst voor jou en je kind.

2. Adoptie

Adoptie is een keuze waarbij je ervoor kiest om je kind aan andere mensen af te staan, die dan de verantwoordelijkheid voor de opvoeding op zich nemen. Er zijn verschillende soorten adoptie, zoals open adoptie waarbij er enige mate van contact tussen de biologische ouders en het geadopteerde kind kan blijven.

3. Afbreken van de zwangerschap (abortus)

Abortus is het beëindigen van de zwangerschap. Wetten met betrekking tot abortus variëren sterk tussen landen.

Jennifer (35): ‘Ik ben bang dat ik de ware niet op tijd vind en kinderloos blijf’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme