Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Zwanger 21 feb 2024
Leestijd: 3 minuten

Een positieve zwangerschapstest, maar onbedoeld zwanger? Dit zijn je opties

Niet elke vrouw is even blij met een zwangerschapstest die positief blijkt te zijn. 1 op de 5 vrouwen krijgt te maken met een onbedoelde zwangerschap. Daarvan is 68% van de zwangerschappen ongewenst. Wat als je zwanger blijkt te zijn, maar het is onbedoeld en je bent niet blij? Of je hebt eigenlijk helemaal geen kinderwens? We zetten de opties voor je op een rij.

Past een baby in je leven? Wil je een toekomst opbouwen met een kind? Kun je een baby onderhouden, heb je een kinderwens of juist niet? Allemaal vragen die waarschijnlijk op je afkomen als je plotseling zwanger blijkt te zijn. Daarbij kun je veel verschillende emoties ervaren, zoals boosheid, verdriet, misschien wel wat blijdschap, zorgen en angst. Weet dat dit er allemaal bij hoort en dat geen enkele emotie ongezond is.

In Nederland heb je bij een onbedoelde zwangerschap de vrijheid om te kiezen wat je vervolgstappen zijn. Er zijn veel vrouwen die onbedoeld zwanger raken en ook veel vrouwen die de zwangerschap af laten breken. Dat dit veelal tieners zijn is niet waar, de meeste zwangerschapsafbrekingen vinden plaats bij vrouwen tussen de 30 en 34 jaar. Naast zwangerschapsafbreking heb je nog meer opties wanneer je onbedoeld zwanger raakt.

Onbedoeld zwanger, wat nu?

Wanneer de eerste schok van de positieve zwangerschapstest voorbij is, kun je gaan nadenken over wat je wil met je zwangerschap. Sommige vrouwen voelen meteen: dit wil ik niet (meer). Andere vrouwen twijfelen. Het kan helpen om erover te praten met iemand die je vertrouwt of met een hulpverlener zoals de huisarts.

Zelf je baby opvoeden

Een onbedoelde zwangerschap kan natuurlijk wel gewenst zijn. In dat geval kan je ervoor kiezen om je zwangerschap voort te zetten en de baby op te voeden. Dat is geen keuze die je zomaar maakt, want bij het opvoeden van een kind komt ontzettend veel kijken. Natuurlijk heb je praktische zaken om rekening mee te houden: heb je onderdak voor jezelf en je kindje, kun je het financieel ondersteunen, kun je bijven werken? Maar ook: heb je mentaal de ruimte om een baby op te voeden, past het in je leven en besef je wat allemaal zal veranderen met een kindje in je leven? Je kunt hierover praten met anderen, met de huisarts of andere professionele hulp zoeken, zoals bij het Fiom.

Je baby gaat naar een pleeggezin

Je kunt ervoor kiezen om de zwangerschap uit te dragen en je baby bij een pleeggezin te laten plaatsen. Dat betekent dat je kindje door anderen wordt opgevoed, maar dat je nog wel contact kan hebben. Ook houd je soms zelf het gezag. Een pleegouder kan ook iemand uit je vertrouwde omgeving zijn. De bedoeling van tijdelijke pleegzorg is dat je uiteindelijk zelf je kind gaat opvoeden.

Je doet afstand van je baby en kiest voor adoptie

Als abortus geen optie voor je is, maar je zelf ook niet voor je kind kan zorgen, kun je kiezen voor adoptie. In dat geval doe je afstand van je baby. Zo’n beslissing is moeilijk en neem je niet zomaar, daarom zijn er instanties die je kunnen bijstaan.

Kiezen voor abortus

Ten slotte kun je, wanneer de zwangerschap ongewenst is, kiezen voor een abortus. In dat geval breek je de zwangerschap af. Dit kan tot aan een termijn van 24 weken zwangerschap, dus je kunt rustig nadenken over je besluit. Houd er wel rekening mee dat de keuze steeds lastiger wordt naarmate je zwangerschap vordert. Tot 9 weken zwangerschap kun je kiezen voor een abortuspil waarmee je thuis een miskraam opwekt. Tot 13 weken zwangerschap kun je kiezen voor zuigcurretage waarbij de bevruchte eicel wordt weggezogen uit je baarmoeder. Dit kan onder een roesje, dan merk je niets van de behandeling.

Onbedoeld zwanger? Uiteindelijk telt alleen jouw keuze

Welke keuze je ook maakt, het is uiteindelijk jouw keuze op basis van wat je op dat moment voelt en denkt. Meningen van anderen, ongeacht je keuze, moet je naast je neerleggen. Anderen staan niet in jouw schoenen, hoeven niet opeens een baby op te voeden of een abortus te ondergaan.

Aantal abortussen vorig jaar met 15 procent toegenomen en dit is de belangrijkste reden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme