Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Zwanger 1 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Wanneer begint ochtendmisselijkheid tijdens je zwangerschap?

Zwanger worden is voor veel vrouwen een droom. Alle zwangerschapskwaaltjes die daarbij horen, nemen ze gewoon voor lief. Toch kan die misselijkheid wel erg lastig zijn. Fijn dus om te weten: wanneer begint deze ochtendmisselijkheid en tot hoelang duurt het?

Ontzettend veel vrouwen ervaren ochtendmisselijkheid tijdens hun zwangerschap. Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de zwangere vrouwen hiermee te maken krijgt.

Hormonale veranderingen

De exacte oorzaak van ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap is niet bekend. Wel denken deskundigen dat het verband houdt met de hormonale veranderingen tijdens het eerste trimester. De misselijkheid komt gedurende de dag in korte periodes voor, dus niet alleen in de ochtend, zoals de naam aangeeft. Deze misselijkheid kan soms overgeven als gevolg hebben.

Ochtendmisselijkheid begint tijdens een zwangerschap meestal vóór week 9. Vanaf week 6 komen vaak de eerste symptomen, die in week 9 pieken. De één heeft hier langer last van dan de ander, maar over het algemeen verdwijnt de misselijkheid weer na 14 weken. Na 22 weken heeft 90 procent van de zwangere vrouwen geen last van misselijkheid meer.

Wanneer aan de bel trekken?

Wanneer is ochtendmisselijkheid niet meer ‘normaal’ en moet je aan de bel trekken? Als je de hele dag overgeeft, niks binnen houdt, duizelig bent of bloed braakt, moet je naar de dokter. Misschien heb je namelijk hyperemesis gravidarum (HG). HG is zeldzaam, slechts 1 procent van de zwangere vrouwen krijgt het, maar de gevolgen zijn niet fijn. Het kan leiden tot te veel gewichtsverlies en uitdroging. Als je er vroeg bij bent, kan het schelen in de voortgang.

Wat te doen tegen ochtendmisselijkheid?

In de meeste gevallen is ochtendmisselijkheid dus niet iets om je zorgen over te maken, maar prettig is het natuurlijk niet. Daarom geven wij een aantal tips wat je zelf ertegen kunt doen.

1. Ervaar welk eten en drinken jij wél verdraagt

Elke zwangere vrouw is anders en heeft andere voorkeuren wat betreft voedsel. Probeer uit welk eten en drinken jij wel verdraagt, of in ieder geval het beste verdraagt.

2. Eet kleinere hoeveelheden

Misschien ben je gewend om je bord lekker vol te scheppen met eten. Maar het kan helpen als je kleinere hoeveelheden eet en drinkt dan normaal.

3. Neem voldoende rust

Vermoeidheid kan je misselijkheid erger maken. Probeer dus genoeg rust te nemen. Vraag hulp als het nodig is of als je het druk hebt.

4. Gember

Gember kan helpen bij milde misselijkheid. Eet bijvoorbeeld een gemberkoek of drink een kop thee met daarin stukjes gember. Je kunt ook gemberpillen slikken.

5. Acupressuur

Acupressuur kan misselijkheid verminderen. Acupressuur is een soort massage, waarbij je druk uitoefent op bepaalde punten van je lichaam. Dit helpt ook tegen overgeven.

Onderzoek: probiotica kunnen ochtendmisselijkheid tijdens zwangerschap verminderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme