Nub-theorie: kun je met 12-weken zwangerschap al het geslacht bepalen?
Veel zwangere vrouwen kunnen niet wachten om het geslacht van hun mini te weten te komen. Toch moet je daar vaak op wachten tot je ongeveer 16 weken zwanger bent. Of niet? Met de nub-theorie zou je namelijk al met 12 weken het geslacht te weten kunnen komen.
Even terug naar de basis. Wanneer je zwanger bent en je laat geen pretecho maken, dan hoor je van de verloskundige pas met 20 weken het geslacht van je kind. Omdat veel aanstaande moeders hier niet op willen wachten laten ze vaak met 15 of 16 weken een geslachtsbepalingsecho, of te wel een pretecho, doen. Vanaf die termijn kun je namelijk zien aam het geslachtsdeel of het een jongetje of meisje is. Toch is het volgens de nub-theorie al eerder mogelijk om te zien welk geslacht zich gaat ontwikkelen.
Volgens Lisette van der Does, echoscopiste, zijn er inderdaad veel vrouwen die vragen naar de nub-theorie. Aan Famme vertelt ze: “Wij maken bij de verloskundigenpraktijk alleen medische echo’s en kijken in principe pas naar het geslacht met 20 weken. Met de 13-weken echo mogen we niet naar het geslacht kijken, dat is zo afgesproken bij introductie van deze echo. Soms vragen mensen er ook al eerder naar, bij de termijnecho.”
Nub-theorie
‘Nub’ betekent in het Engels ‘bobbel’ en dat is ook precies wat het is. De nub is een bobbel tussen de beentjes van je ongeboren spruit. De stand van de nub zou aangeven of je een jongen of een meisje krijgt. Om dat te begrijpen moet je eerst iets meer weten over de ontwikkeling van je baby.
Vanaf 11 weken zwangerschap ontwikkelt de nub zich in ofwel een penis, ofwel een clitoris en schaamlippen. Welke van de twee het wordt zou je kunnen zien aan de stand van de nub, en specifieker nog, aan de hoek waarin de nub staat ten opzichte van de ruggengraat. Staat het uitstekende deel in een hoek van 30 graden of meer vergeleken met de ruggengraat? Dan zou je volgens de nub-theorie een jongen verwachten. Staat de nub gelijk aan de ruggengraat of in een hoek kleiner dan 30 graden? Dan mag je waarschijnlijk een meisje welkom heten.
Niet eenvoudig
Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Je baby moet er namelijk wel heel gunstig liggen om de nub en de hoek waarin hij staat goed te kunnen zien. Dat lukt het beste als de baby plat op zijn rug ligt, met zijn benen opgetrokken en met zijn rechter zijkant naar je toe. In een andere houding is de nub lastig te zien. “Het is best lastig, omdat alle baby’s anders liggen en de ontwikkeling van het geslacht bij de ene baby sneller gaat dan bij de andere”, zegt van der Does. Je moet dus het geluk hebben dat je baby een beetje meewerkt.
Hoe betrouwbaar is de nub-theorie?
Voordat je direct je hele babyuitzet gaat shoppen aan de hand van de nub-theorie, is het misschien wel handig om te weten hoe betrouwbaar deze methode eigenlijk is. “De betrouwbaarheid is ongeveer 75 procent rond 11 tot 12 weken”, zegt van der Does. Dat blijkt ook uit onderzoek. De betrouwbaarheid hangt verder af van een aantal factoren. Waaronder de zwangerschapstermijn én het geslacht van je baby. Jongens zijn namelijk iets moeilijker te voorspellen dan meisjes. Ook de ervaring van de echoscopist speelt een belangrijke rol.
“Ik vind het vaak lastig om uitspraak over de NUB te doen”, zegt van der Does. “Wat ik soms doe is een plaatje uitprinten en dan meegeven zodat mensen zelf kunnen googelen. Maar geen garantie! De ervaring is ook vaak dat het, mocht je het zo vroeg toch fout zien, enorm schakelen is voor mensen als het geslacht later anders is. Vandaar dat ik er erg terughoudend mee ben.”