Hoeveel vaginale afscheiding is ‘normaal’?
Veel vrouwen maken zich wel eens druk om het witte goedje in hun slipje. Je bent bijvoorbeeld bang dat de hoeveelheid afscheiding die je verliest niet normaal is. Het is om deze reden hoog tijd om eens duidelijkheid te scheppen over de ‘gemiddelde hoeveelheid’ witte vloed.
Wat is ‘normaal’ als het om afscheiding gaat?
Laten we in ieder geval vooropstellen dat afscheiding méér dan gewoon is. Sterker nog: het betekent dat je vagina gezond en schoon is.
Deze 5 vaginale issues komen vaker voor dan je denkt (en dit doe je eraan)
De hoeveelheid vaginale afscheiding in vier fases
Je treft de ene week weinig tot geen afscheiding aan, maar de week daarop heb je er bijna een inlegkruisje voor nodig. De hoeveelheid afscheiding kan per week verschillen, omdat dit sterk wordt beïnvloed door de fase van je menstruatiecyclus. Zo zit dat:
- Fase 1: menstruatie. In deze fase heb je geen last van afscheiding. In de dagen vlak vóór deze fase kan het zelfs droog aanvoelen tussen je benen.
- Fase 2: pre-ovulatie. In deze fase neemt de witte vloed toe. Aan het eind van deze fase (ongeveer de laatste drie dagen) wordt de afscheiding helder en draderig van structuur.
- Fase 3: ovulatie. In deze fase heb je meer afscheiding dan in de andere fases. De afscheiding ziet er hetzelfde uit als in fase 2.
- Fase 4: post-ovulatie. In deze fase neemt de hoeveelheid witte vloed af. De afscheiding wordt wateriger en ondoorzichtig.
Meer of minder afscheiding dan normaal?
Heb je meer of minder afscheiding dan ‘gemiddeld’? Dit kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, zoals:
- Zwangerschap. Door het zwangerschapshormoon oestrogeen produceren de slijmvliezen in je vagina meer slijm.
- Medicijnen. Bepaalde medicijnen, zoals antibiotica of corticosteroïden, kunnen zorgen voor meer afscheiding.
- Anticonceptie. De anticonceptiepil en koperspiraal kunnen de witte vloed heviger maken.
- Pessarium. Door het gebruik van een pessarium kan het vaginaslijmvlies geïrriteerd raken. Je lichaam probeert dit op te lossen door meer vocht aan te maken.
- Overgang. Na de overgang wordt de vagina meestal droger. De hoeveelheid witte vloed neemt hierdoor ook af.
- Seksuele opwinding. Spreekt voor zich, toch?
Zoals je hierboven leest, hoeft meer afscheiding dan ‘normaal’ geen reden tot zorgen te zijn! Het wordt pas zorgelijk als het gepaard gaat met stank en een gele/groene/bloederige kleur. Als dit het geval is, moet je aan de bel trekken bij je huisarts.
Tot die tijd: no worries.
Last van stinkende afscheiding? Dit kunnen de oorzaken zijn…