5x dingen die je nog niet wist over een thuisbevalling
Thuis bevallen is in Nederland behoorlijk populair. Zeker als we het vergelijken met de landen om ons heen. Toch is bij lang niet iedereen alles bekend over een thuisbevalling. Grote kans dus dat jij deze dingen nog niet wist…
In Nederland bevalt 25 procent van de zwangere vrouwen thuis. In de meeste andere Europese landen worden kinderen bijna altijd geboren in het ziekenhuis. Slechts een paar procent van de zwangere vrouwen in andere westerse landen bevalt thuis. We zijn dus een uniek land als het op bevallen aankomt. Hoogste tijd om je meer te vertellen over de befaamde thuisbevalling.
Dingen die je nog niet wist over een thuisbevalling
Overweeg jij misschien om thuis te bevallen? Dan is het handig als je deze dingen weet.
1. De verloskundige neemt veel medische spullen mee
De verloskundige komt goed voorbereid naar een thuisbevalling en kan veel meer medische situaties aan dan jij misschien in eerste instantie denkt. Zo kan ze een knip zetten indien dat nodig is en heeft ze alle spullen bij zich om je eventueel te hechten.
Daarnaast heeft ze extra zuurstof bij zich voor de baby, mocht die dat nodig hebben. En ook medicatie die ze kan inzetten als de moeder erg veel bloed verliest. Het is dus niet zo dat ze alleen haar doptone en bloeddrukmeter mee neemt. In de video hieronder zie je een verloskundige die laat zien wat ze allemaal bij zich heeft voor een thuisbevalling.
2. Een thuisbevalling is vergoed
Een thuisbevalling wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Dat wil zeggen dat iedere vrouw dit sowieso vergoed krijgt. Terwijl je bij een bevalling in een ziekenhuis standaard een eigen bijdrage betaalt. Wel kun je daarvoor eventueel een aanvullende verzekering afsluiten zodat je ziekenhuisbevalling volledig wordt vergoed.
3. Het zorgt niet voor zoveel troep
Je ziet misschien taferelen voor je van een bebloed bed en overal natte en vieze spullen, maar eigenlijk valt dat best mee. Natuurlijk zal er bloed zijn en waarschijnlijk ook vruchtwater. Maar één voordeel je verloskundige en kraamverzorgster zijn een pro als het aankomt op opruimen en schoonmaken. Dus voordat je het weet is je huis (en bed) weer net zo kraakschoon als voor de bevalling, en daar hoef je zelf niets voor te doen.
4. Je kunt altijd naar het ziekenhuis
Als je hebt besloten om thuis te bevallen is het niet zo dat je alleen nog naar het ziekenhuis mag bij medische noodzaak of spoed. Ook als je zelf op dat moment gewoon merkt dat het thuis toch niet prettig voelt mag je alsnog naar het ziekenhuis. Je mag je dus altijd en op ieder moment bedenken.
5. Je hoeft niet in bad te bevallen
Het moderne plaatje van een thuisbevalling is een badbevalling. Toch hóéf je niet in bad te bevallen als je thuis bevalt. Je mag ook gewoon op bed of bijvoorbeeld op een baarkruk bevallen. Hoewel een badbevalling natuurlijk een prima optie is, is het zeker geen verplichting.
Lees ook:
Welke controles doet de verloskundige bij je baby vlak na de bevalling?