Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Zwanger 27 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Wel of niet de NIPT-test? ‘Alles, hoe klein ook, heeft recht op leven’

Het is één van de eerste keuzes die je tijdens je zwangerschap moet maken: kies je wel of niet voor de NIPT-test? Voor sommige vrouwen is het gelijk duidelijk, een ander twijfelt over de keuze. Wij waren benieuwd wat onze lezeressen hadden gekozen en wat de reden daarvoor was.

De meningen waren erover verdeeld.

Wat is de NIPT-test?

De NIPT is een screeningtest om te onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat je ongeboren baby het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Je verloskundige geeft je hier, als je dat wilt, alle informatie over. Je mag zelf beslissen of je dit onderzoek wilt laten doen of niet, het is niet verplicht. Ook is de test sinds een jaar gratis uit te voeren.

Na zo’n 10 tot 15 werkdagen ontvang je de uitslag van de NIPT via je verloskundige. De uitslag kan niet-afwijkend zijn, in dat geval is de kans erg klein dat er toch een chromosoomafwijking is. Als de uitslag afwijkend is, is de kans er groot dat je baby een van de syndromen heeft. Echter is het wel zo dat de uitslag nooit 100% zeker is.

Er zijn verschillende opties als je een afwijkende uitslag krijgt van de NIPT. Zo kun je een vervolgonderzoek laten doen, dit gebeurt door middel van een vruchtwaterpunctie of vlokkentest.

Wel of niet de NIPT-test?

De keuze of je deze test laat uitvoeren is dus een persoonlijke keuze. Wij vroegen aan onze lezeressen of zij wel of niet voor de NIPT-test hadden gekozen en wat hun redenen daarvoor waren. “Wij hadden er bewust voor gekozen het niet te doen”, vertelt Chananja. “We hadden een kinderwens, hoe dan ook.”

Ria maakte dezelfde keuze: “Nee, we hebben het bewust niet laten doen. Alles, hoe klein ook, heeft recht op leven. Niet alle genetische ‘afwijkingen’ zijn te traceren.” Ook Annemarie liet de test niet uitvoeren. “Nee, want wat zou de uitslag veranderen aan de zwangerschap?”

Baby was welkom

Andere ouders maakten de beslissing om een persoonlijke reden. Sarah: “Bij allebei onze kindjes hebben we het niet gedaan. Wij hebben er lang over gedaan om zwanger te raken en een baby was hoe dan ook welkom. Ons eerste kindje is bij de geboorte overleden, daar had een NIPT niks aan kunnen veranderen.

Wij hebben er daarom voor gekozen om bij de volgende ook geen NIPT-test te doen, want ondanks alle pijn en verdriet hadden wij ons zoontje niet willen missen en hetzelfde gold voor onze tweede. Onze dochter is gelukkig gezond en wel geboren en mochten wij nog een kindje mogen krijgen, dan zou ik weer niet voor een NIPT-test kiezen.”

Kans op miskraam

Weer andere ouders kozen ervoor om de test niet uit te voeren, omdat er ook risico’s aan zitten. “We zouden sowieso nooit voor een zwangerschapsafbreking kiezen, ongeacht wat die uitslag dan zou worden”, vertelt Lisa.

“Daardoor gaf het ons ook meer rust om hier gewoon helemaal niet op te testen. Daarnaast wist ik ook dat eventuele vervolgonderzoeken op de NIPT-test soms complicaties of een miskraam kunnen geven, vruchtwaterpunctie bijvoorbeeld. En dat vonden we ook een risico.”

Ook Miriam besloot om deze reden dat ze het niet wilde. “We wilden geen invasief vervolgonderzoek doen waarbij er een kans is op een miskraam. De NIPT-test is niet 100 procent betrouwbaar, een slechte uitslag hoeft dus niet te betekenen dat ons kindje het syndroom zou hebben.”

Wel de NIPT-test uitvoeren

Aan de andere kant zijn er ook ouders die ervoor kozen om de NIPT-test wel uit te voeren. “Bij alle drie hebben we hier bewust voor gekozen”, vertelt Lisanne. “Ook spraken we bij alle drie van tevoren af wat we zouden doen bij welke uitslag.

Aangezien je toch al bloed moet prikken aan het begin van de zwangerschap vonden wij het handig om dit mee te doen, zodat je eerder weet of er mogelijk bepaalde afwijkingen zijn en je langer de tijd hebt om te bepalen wat je wil en eventueel vervolgonderzoek te laten uitvoeren.”

Helene besloot het om een bepaalde reden wel te doen. “Ik heb het wel gedaan, omdat ik wat ouder ben.” Ook Tanja koos ervoor de test wel te doen: “Tuurlijk moet je dat doen. Ik koos er bewust voor, omdat ik geen kind wil met het downsyndroom.”

Stress en onzekerheid

Christel: “Wij deden de test wel, waarop we een nevenbevinding en heel veel stress kregen. 8 weken zaten we in onzekerheid tot bij week 20 duidelijk werd dat de afwijking waarschijnlijk alleen in mijn placenta zat. Uiteindelijk een gezonde dochter gekregen en een heleboel stress en onzekerheid voor niks. Maar ik zou hem bij een volgende zwangerschap wel weer doen, denk ik.”

Op de vraag waarom ze de volgende keer er toch weer voor zou kiezen, vertelt ze: “Omdat we er de vorige keer heel naïef in gingen met het idee dat er toch niks aan de hand is, want hoe groot is die kans nou? Het zou me heel nerveus maken om geen onderzoek te laten doen, omdat we nu van dichtbij weten dat, ook al is de kans klein, er wel degelijk een kans is dat er wat gevonden wordt.”

Roxy (33): ‘Mijn vriend en ik zijn het niet eens over de NIPT test’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme